ÖN KAYIT
THE WORLD'S SCHOLARS CUP

THE WORLD'S SCHOLARS CUP
 
2007 yılından beri düzenlenen ve akademik anlamda dünyanın en prestijli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen “The World’s Scholars Cup (Dünya Bilginler Kupası)”, öğrencilere eşsiz bir deneyim sunan bir uluslararası etkinliktir. 
 
21. yüzyıl becerilerinin geliştirilip kullanılmasını sağlamak ve öğrencileri geleceğin liderleri olarak hazırlamak amacıyla yürütülen bu etkinlik, öğrencilere kendi fikirlerini özgürce dile getirebilecekleri ortamlar sunmaktadır. Bu yarışmaya dünyanın birçok ülkesindeki okullardan akademik potansiyeli yüksek öğrenciler katılmakta, süreçte kazanılan katılım belgeleri ve sertifikalar uluslararası geçerlilik taşımaktadır. Geçen sene Finallere kalan takımımız Yale Üniversitesinden 1 altın 3 gümüş madalya ile gelerek Türk bayrağını Uluslararası platformda dalgalandırmıştır.

 

 
WORLD SCHOLARS CUP (WSC) NEDİR?
 
Daniel Berdichevsky,  Uluslararası Eğitim Programı olarak World Scholar's Cup'a (Dünya Bilginler Kupası) 2006 yılında başladı. Berdichevsky, farklı millet ve kültürlerden gelen öğrencileri normal okul müfredatlarının dışına çekerek, günümüz dünyasında gerçekleşen konuları ve fikirleri Kolej ortamında tartışmak için bir araya toplamak için oluşturduğu bir programdır. 
World Scholar's Cup 10 ile 18 yaş aralığındaki her dilden ve her kültürden öğrencinin katıldığı, kar amacı gütmeyen, küresel hayır amaçlı kurulmuş bir girişimdir. 
 
Uluslararası bilgi ve öğrenme dekatlonu olarak tabir edilen World Scholar's Cup, eğitici bir program olarak , takımların belirlenen ve belirtilen bir üniversitede Şampiyonlar Turnuvası için yarışacakları şekilde yapılandırılmıştır. Dünyanın dört bir yanındaki, akademik potansiyeli yüksek, ortaokul ve lise öğrencileri, her yıl Ocak ayında belirlenen bir tema üzerinden Fen Bilimleri, Tarih ve Edebiyat, Sosyal Bilimler, Sanat ve Müzik gibi alanlardaki performanslarıyla takım bilgi yarışmasına katılırlar. Bireysel bilgi yarışması, münazara ve makale yazma olmak üzere dört ayrı kategoride akademik donanımlarını İngilizce dilinde sergileme ve sınama fırsatı bulurlar.
 
Birçok okulda  bu yarışma için hazırlanan 3 öğrenciden oluşan ekipler, öncelikle bölgesel turnuvalara katılırlar. Takımların kendi ülkelerinde yapılan bölgesel turnuvalardan birini geçmeleri halinde, 6 ayrı küresel turnuvadan birine katılmaya hak kazanırlar. Küresel turnuva barajını geçen takımlar, son olarak dünyanın en prestijli üniversitelerinden bir olan Yale Üniversitesi’nde düzenlenen Şampiyonlar Turnuvası’ na katılarak eşsiz bir deneyim yaşama şansını yakalarlar. Bölgesel ve küresel turnuvalar 4 standart tur etkinliği şeklinde gerçekleşmektedir.
 
World Scholar's Cup Turnuva  Amacı Nedir?
 
World Scholar's Cup turnuvanın genel amacı, fikir alışverişi, müzakere ortamı ve problem çözme, yeni öğrenme ortamları gibi olan yapılardaki güveni öğrencilere aşılamaktır. Öğrenciler WSC ile tarih, bilim, sosyal bilimler, fen, müzik, sanat, edebiyatla bağlantılı konuları keşfederler. Bu alanlarda takım olarak bilgi yarışmasına katılırlar. Öğrendiklerini güvenli ve destekleyici bir ortamda işbirlikçi ve rekabetçi bir ortamda dile getirirler. İngilizce olarak gerçekleşen turnuvada öğrenciler ingilizce bilgilerini sınarlar ve İngilizceyi sergileme fırsatı bulurlar
 
World Scholar's Cup Turnuva Yapısı
 
World Scholar's Cup’ a katılan ekipler, aynı büyük bir turnuva gibi eleme turlarından geçerler. Bu eleme akademik programın sorunsuz olarak akışı ve ilerlemesi için gerekli bir sistemdir.
 
Okullarda seçilen takımlar yarışmaya bölgesel turdan başlarlar ve World Scholar's Cup küresel turnuvasına ilerlerler. World Scholar's Cup Küresel Turnuva (WSC Global Round) uluslararası eğitim programı için çok önemlidir. Küresel turnuvadan sonraki son aşama ise Şampiyonlar Turnuvasıdır.
 
World Scholar's Cup Turnuva Adımları
 
World Scholar's Cup sezonunda, programın başlangıcından itibaren her zaman dünyanın dört bir yanından bilim adamlarının katıldığı 3 turdan oluşur.
 
Bölgesel Turnuva’da dünyanın çeşitli bölgelerinde düzenlenir ve yeni katılımcılar tanıtılır. Eleme puanlarını geçen takımlar bir sonraki tura geçer.
Küresel Turnuva’ya Bölgesel Turnuvadan yeterli miktarda sayı alan öğrenciler katılabilir. 
 
Mini Global Turnuvalar, Bölgesel ve Küresel Turnuvalardan kalifiye olan takımlar için düzenlenen bir turnuvadır.
 
World Scholar's Cup Turnuvası Kaç Gün Sürer?
 
World Scholar's Cup  (WSC Global Round) Küresel Turnuva beş gün, Mini-Global Turnuvalar ise üç gün sürer. Takımlar bir sonraki turda yer almak için yarışırlar.
 

 
2022 World Scholar's Cup Şampiyonlar Turnuvası Nerede Yapılacak?
 
2022'de World Scholar's Cup WSC Global turlarının son aşaması olan Şampiyonlar Turnuvasında Global Rounds şampiyonlarının bir araya gelir.  2022’ deki Şampiyonlar Turnuvası, her yıl olduğu gibi 2022 yılında da  beş gün boyunca ABD, Connecticut, New Haven, Yale Üniversitesi'nde gerçekleşecek.

World Scholar's Cup Temaları
 
World Scholar's Cup her yıl bir tema üzerinde şekillenir. Ana tema üzerinde şekillenen ayrı temalar birbirleriyle ilişki içinde bulunur. World Scholar's Cup temaları anlaşılır ve birbiriyle ilişkili parçalardan oluşur.
 
World Scholar's Cup Etkinlikleri
 
World Scholar's Cup etkinlikleri ekip etkinlikleri ve topluluk etkinlikleri olarak iki ayrı kategoride gruplandırılır. Ekip etkinlikleri diğer adıyla takım etkinlikleri heyecan verici işbirliklerinden oluşur. Topluluk etkinliklerinde ise öğrenciler yeteneklerini sergilerler.
 
WSC Takım Etkinlikleri İçerikleri
 
Scholar's Challenge, 120 dakika ve ve 60 sorudan oluşan, katılımcıların öğrenimlerini 6 derste uyguladıkları çoktan seçmeli bir sınavdır. En yüksek puanı alan takımlar ödül alır.
 
Collaborative Writing’ de takımlar 6 farklı konudan 3 tanesini seçer ve bu konularda beyin fırtınası yapar. Takımları oluşturan öğrenciler bireysel ve ikna edici kompozisyonlarını hazırlarlar. Daha çok tartışma üzerine ilerleyen bir yapı gösterir.
 
Takım Tartışmasında takımlar birbirleriyle farklı konularda konuşurlar ve önerilerini birbirlerine sunarak müzakerede bulunurlar. Münazaranın sonunda jüri heyeti kazanan takımı açıklar.
 
Scholar's Bowl, takımların dev ekranda görüntülenen çoktan seçmeli soruları yanıtladıkları ve beraber çalıştıkları bir takım etkinliğidir. Scholar's Bowl’ da sorulan sorular puan değeri taşımaz sadece alıştırma niteliğindedir.
 
Topluluk etkinlikleri, turnuvada rekabetçi olmayan akademik ve sosyal etkinliklerden oluşur. WSC Topluluk Etkinliklerinde Scholar's Scavenge ve Scholar's Show bölümlerinden oluşur. Bu bölümlerde takımlar küresel önem taşıyan bir hareket hakkında münazarada bulunurlar. Öğrencilerin İngilizce dil yeterliliklerini sergiledikleri platformlardır. 
 
 
World Scholar's Cup Kapanış Törenleri
 
World Scholar's Cup yarışmasında öncelikle küçükler kategorisi ,ardından bir sonraki gün ise büyükler kategorisi kapanış törenleri gerçekleşir. 
 
World Scholar's Cup Kupa Turnuvası
 
World Scholar's Cup Kupa Turnuvası boyunca, takımların yarıştığı sadece dört büyük rekabet etkinliği bulunur. Bunlar Scholar's Challenge, Collaborative Writing, Team Debate ve Scholar's Bowl’dır. Ayrıca World Scholar's Cup Kupa Turnuvasında rekabetçi olmayan, ancak WSC turnuvasında  gerçekleşen aynı akademik ve sosyal ek etkinlikler bulunur. Bu etkinlikler, katılımcılar için samimi ve keyifli bir atmosfer yaratılmasına yardımcı olur.

Yale Üniversitesi'nde World Scholar's Cup’a İlerlemek İçin Ne Yapılması Gerekir?
 
Yale Üniversitesi'nde World Scholar's Cup’a ilerlemek için Bölgesel ve Küresel Turları geçmek durumundadır. 
 
Bölgesel Tur’da, aynı veya farklı okullardan üç öğrenciden oluşur bir  World Scholar's Cup takımı bulunur. Bir rehberin yardım ettiği bu takım, bulundukları yerde gerçekleşen bir Bölgesel Tura kaydolur. Bölgesel Turlar dünyanın çeşitli yerlerinde gerçekleşir, takım rehberi Tur Takvimine bakarak takımını bilgilendirir.
 
Küresel Tur’da, Bölgesel Turdan 20,000 puan eşiğini aşan takımlar Bölgesel Turdan Küresel Tur'a kalifiye olur. 
 
Şampiyonlar Turnuvasında World Scholar's Cup WSC Global turundaki takımlar, Global Round' da 22,000 puan eşiğini geçerek Şampiyonlar Turnuvasına katılmaya hak kazanır. Takımı oluşturan üyelerden; üç takım üyesinden ikisi Küresel Turda kalifiye takım arkadaşı olmalıdır.
 
Yale Üniversitesi'nde Şampiyonlar Turnuvası 
 
World Scholar's Cup (WSC) turnuvasındaki en iyileri, dünyanın önde gelen üniversitelerinden biri olan Yale Üniversitesi'nde bir araya gelir.  Bu turnuva, World Scholar's Cup sezonunun doruk noktasıdır. Yale Uluslararası İlişkiler Derneği de turnuvaya ev sahipliği yapmaktadır.
 
World Scholar's Cup Turnuvasının Son Turu Olan ToC Hakkında
 
WSC turnuvasının son turu olan ToC, küresel turnuvadan daha fazlasıdır. Öğrenciler, Yale Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleriyle doğrudan etkileşim kurma ve onlardan öğrenme fırsatına sahip olmaktadırlar. Özel bir panele katılan öğrenciler çekici bir kabul portföyü oluşturmak için World Scholar's Cup deneyimlerinden yararlanırlar. Öğrenciler Yale Üniversitesinin yemek salonunda akademisyenlerle beraber yemek yerken, Yale Üniversitesinden bir profesörün konuşmasını ve Yale Üniversitesinde okuyan bir öğrencinin anlattığı Yale hayatını  deneyimler.
 
World Scholar's Cup Yale Üniversitesi Şampiyonlar Turnuvasında Barınma Olanakları
 
World Scholar's Cup Yale Üniversitesi Şampiyonlar Turnuvasında öğrenciler, konaklama için Yale'de bulunan WSC'nin tavsiye ettiği otellere yerleşmektedirler.
 
World Scholar's Cup' ta Öğrenci Seçimi
 
World Scholar's Cup, her okuldaki "en iyi" üç öğrenci için değildir. World Scholar's Cup, öğrenci popülasyonunun derinliklerine ulaşmak, öğrenme sevgisini uyandırmak ve turnuva katılımcılarını yeni konular ve becerilerle tanıştırmayı amaçlar.
 
World Scholar's Cup'a Kar Amacı Gütmeyen Bir Organizasyondur
 
World Scholar's Cup kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Tüm materyaller, tüm katılımcılar için ücretsizdir. Turnuva masraflarını karşılamaya yardımcı olmak için turnuvaya göre değişen küçük bir turnuva ücreti bulunur. Bu ücrete World Scholar's Cup personelinin etkinliği yönetmesi için getirilmesi de dahildir. World Scholar's Cup bu ücretin bir parçası olarak yemek sağlamaktadır. 
 
World Scholar's Cup'ta Katılımcı Kategorisi
 
World Scholar's Cup Junior bölümü, 13 yaşına kadar olan öğrencileri içerir. Alt sınır olmamasına rağmen, katılımcıların çoğu en az 10 yaşında olmaktadır.
 
Senior bölümü ise 14 yaş ve üstü öğrenciler içindir. 
 
Ayrıca, belirli ülkelerde sadece 10 yaş ve altı öğrenciler için “Skittles” etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu genç öğrenciler standart Junior Division' a kabul edilir.
 
World Scholar's Cup’ ta Takımlara Eşlik Eden Sorumlu Bir Öğretmeni Bulunur
 
World Scholar's Cup programı için birçok okulda, ekiplerin turnuvalar planlamasına ve hazırlanmasına yardımcı olan ve takımlara etkinliklerde eşlik eden  bir program danışmanı bulunur. Program çoğunlukla öğrenci odaklıdır. 
 
 

18 Şubat 2022