ÖN KAYIT
ULUSLARARASI SINAVLAR

KANGURU MATEMATİK YARIŞMASI 

 
Kanguru Matematik Yarışması, öğrencilerin orijinal matematik problemlerini üreterek, özgün ve orijinal soruların cazibesine kapılarak, kafalarını kurcalayan soruların peşinden gitme ve  problem çözme becerisinin kazandırılmasına dayalı bir yarışmadır. 
 
Kanguru Matematik Yarışması, merkezi Fransa’da bulunan ‘Association Kangourou Sans Frontieres’ Derneği’ne bağlı olarak 1991 yılından bu güne kadar, 90’a yakın ülkede ve 7 milyondan fazla öğrencinin katılımıyla gerçekleştiği dünyanın en prestijli matematik yarışmasıdır. Her yıl katılımcı ülkelerin akademisyenleri ve matematik öğretmenleri tarafından yazılan mantık ve muhakeme sorularından oluşan, günümüzde yeni nesil sorular olarak adlandırılan, matematiği günlük hayata entegre düşünen bir düşünce yapısıyla değerlendiren uluslararası bir matematik sınavı/yarışmasıdır.
 
Her yıl Mart ayının üçüncü haftasında tüm Dünyada 7 milyondan fazla öğrenci, Kanguru Matematik Yarışmasının bir parçası olmaktadır. Uluslararası Kanguru Matematik Yarışması, öğrencilerin matematiğe olan ilgisini çekmek, matematikte yetenekli öğrencileri yarışma ve sınavlarla motive etmek düşüncesiyle yapılandırılmıştır.
 
 


 
Kanguru Matematik Yarışmasına 7-18 yaş aralığında olan öğrenciler 6 farklı kategoride katılabilirler. Kategorilere göre 24 ile 30 arasında soru bulunan sınavın süresi 75-90 dakika sürmektedir.Sorular öğrencilerin ilgisini çekecek ve eğlenceli bir yapıda hazırlanmakta ve matematiğin öğrenciler arasında popüler olması hedeflenmektedir. Öğrencilerin önyargılarında bulunan ‘matematik zordur ve sıkıcıdır’ algısını değiştirmek üzerine kurulmuştur. 
 
Kanguru Matematik Yarışmasında öğrenciler öncelikle bireysel olarak yüz yüze Kanguru Sınav Merkezlerinde sınava girerler. Bu sınav sonuçlarına göre başarılı olan öğrenciler yüz yüze Final Sınavına girmektedirler. 
 
Öğrenciler bu yarışma sonunda katılım ve başarı sertifikası alarak, bunları e-okul sistemine kaydedebilirler. Derece kazanan öğrenciler, yurtdışı kamplarında (Almanya, Fransa, Polonya, Uzakdoğu…) ülkemizi temsilen yarışmalara katılırlar. Bunun dışında her yıl madalya ve plaketler, başarı sağlayan öğrencilere tören eşliğinde verilmektedir.
 
Bir uluslararası kuruluş olan ‘Kanguru Matematik Türkiye Koordinatörlüğü’nün çalışmaları, Milli Eğitim Bakanlığı onaylıdır. 
 
Sınav Eğitim Kurumlarında yaratıcı problem çözme yetkinliklerini kazandırdığımız öğrencilerimiz, 21. yüzyıl becerilerinden olan sayısal düşünme, mantık yürütme ve diğer problem çözme stratejilerini daha da geliştirebilecekleri ve matematiğin eğlenceli yönünü keşfederek yaşıtlarıyla yarışabilecekleri bu önemli uluslararası matematik organizasyonunda elde ettikleri derecelerle başarı grafiğinin en üst sıralarında yer alırlar ve Sınav Eğitim Kurumlarının gururu olurlar. 
 

 

KANGURU MATEMATİK YARIŞMASI NEDİR?


Merkezi Fransa’da bulunan ‘Association Kangourou Sans Frontieres’ Derneği’ne bağlı olan ve 1991 yılından günümüze kadar, 80’den fazla ülkede, yedi milyondan fazla öğrencinin katılımı ile gerçekleşen Uluslararası Kanguru Matematik Yarışması küresel anlamda öğrencilerin özel ve özgün sorularla araştırma becerilerini geliştiren, problem çözme becerilerinin kazandırılmasına dayalı dünyanın en eşsiz ve en prestijli yarışmasıdır. Association Kangourou Sans Frontieres Derneğinin kurucu ve yöneticileri ise Uluslararası Matematik Olimpiyatlarında da yöneticilik yapan farklı ülkelerden matematikçilerden ve akademisyenlerden  oluşur.
 
Uluslararası Kanguru Matematik Yarışması her yıl katılımcı ülkelerdeki akademisyen ve matematik öğretmenleri tarafından yazılır. Geleneksel matematik sorularının ötesinde öğrencilerin mantıksal düşünme becerilerini geliştiren, muhakeme yapma becerilerini artıran yeni nesil sorularla matematiğin günlük hayat içinde kullanılabilir eğlenceli düşünce yapısıyla farklı bir deneyim sunan bir yarışma olma özelliğindedir. 

 

KANGURU MATEMATİK YARIŞMASININ ÖZELLİĞİ NEDİR?

 
Kanguru Matematik Yarışması yaratıcı sorulara ve orjinal soru tarzlarına sahip bir yarışma olma özelliğindedir. Kanguru Matematik Yarışması'nın temel özelliği, öğrencilerin matematik sorularını mantıksal ve yaratıcı düşünme becerilerini kullanarak çözmeleridir. Yarışma, matematikle ilgili problemleri eğlenceli ve zorlayıcı bir şekilde sunarak öğrencilerin matematik konularına ilgisini artırmayı amaçlar.
 
Yarışmanın soruları çok çeşitli matematik konularını kapsar, öğrencilere birçok farklı problem çözme yöntemi kullanma fırsatı verir ve matematiksel düşünmelerini teşvik eder. Yarışma ayrıca, öğrencilerin matematiksel becerilerini ölçmek için tasarlanmıştır ve ulusal ve uluslararası düzeyde başarılı olan öğrencilere ödüller verilir.
 
 

 

KANGURU MATEMATİK YARIŞMASININ HEDEFİ NEDİR?

 
Uluslararası Kanguru Matematik Yarışmasında yaratıcı ve günlük hayattan seçilen problemler ile öğrencilerin matematiğe ilgisini artırmak ve öğrencilerin matematik becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Kanguru Matematik Yarışmasının temel hedefi, öğrencilerin matematiği sevmesini ve matematikle ilgili problemleri eğlenceli ve zorlayıcı bir şekilde çözmelerini sağlamaktır. Yarışmanın bir diğer hedefi, öğrencilerin matematik becerilerini geliştirmek ve matematiksel düşünme becerilerini kullanarak problemleri çözmelerini teşvik etmektir. Kanguru Matematik Yarışması, öğrencilere matematik konularını anlamalarına ve matematiksel düşünme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
 
Yarışmanın uluslararası düzeyde yapılması, öğrencilerin farklı ülkelerden matematik problemleriyle karşılaşmalarını ve farklı kültürlerden öğrencilerle rekabet etmelerini sağlar. Bu da öğrencilerin matematiksel becerilerini uluslararası düzeyde karşılaştırmalarına olanak tanır. Sonuç olarak, Kanguru Matematik Yarışması, öğrencilerin matematiği sevmelerini ve matematik becerilerini geliştirmelerini teşvik etmek için tasarlanmış bir yarışmadır.
 

KANGURU MATEMATİK YARIŞMASINDA KİMLER BULUNUYOR?

 
Uluslararası Kanguru Matematik Yarışmasında Matematik Olimpiyatlarında da yöneticilik yapan farklı ülkelerden akademisyen ve matematikçiler bulunmaktadır. 
 

KANGURU MATEMATİK YARIŞMASI ÜLKELERDE NASIL ORGANİZE EDİLİYOR?


Uluslararası Kanguru Matematik Yarışması ülkelerde Matematik dernekleri, üniversiteler, akademisyenler ve ülkenin Milli Eğitim Bakanlıkları tarafından organize edilmektedir. Kanguru Matematik Yarışması, dünya genelinde birçok ülkede organize edilmektedir. Her ülkenin yarışmayı kendi koşullarına göre düzenlediği için organizasyon detayları ülkelere göre değişebilir. Ancak genel olarak yarışmanın uluslararası düzeyde yapılması için belli bir takvim ve kurallar belirlenir.
 
Yarışmanın organize edilmesinde ilk adım, yarışmaya katılacak okulların belirlenmesidir. Okullar, yarışmanın yapılacağı tarihler arasında online olarak başvuruda bulunurlar. Başvuru sonrasında, okullara yarışma materyalleri ve kuralları hakkında bilgi verilir.
 
Yarışma genellikle Mart ayı içinde yapılır ve okullar, yarışmanın tarihini kendi takvimlerine göre belirlerler. Yarışmanın süresi, genellikle 75 dakikadır ve soruların zorluk seviyesi öğrencilerin yaş gruplarına göre belirlenir.
 
Yarışma sonrasında, okulların öğrencilerinin cevapları toplanır ve bir sonuç raporu hazırlanır. Bu raporlar, ulusal düzeyde ve uluslararası düzeyde öğrencilerin başarısını karşılaştırmak için kullanılır. Uluslararası düzeyde başarılı olan öğrencilere çeşitli ödüller verilir. Kanguru Matematik Yarışması, her ülkenin kendi koşullarına göre organize edilir ancak genellikle yarışmaya katılacak okulların belirlenmesi, yarışmanın tarihleri, soru zorluk seviyesi ve sonuçların toplanması gibi belirli adımlardan oluşur.
 


 

KANGURU MATEMATİK YARIŞMASI KİMLER TARAFINDAN ORGANİZE EDİLİYOR?

 
Uluslararası Kanguru Matematik Yarışması Türkiye’de 7 yıldır Milli Eğitim Bakanlığı onayıyla farklı üniversitelerden ve okullardan  öğretmen ve akademisyen tarafından organize edilmektedir.
 

SINAV OKULLARINDA KANGURU MATEMATİK YARIŞMASI 

 
Sınav Okullarında öğrencilerimize matematik branş dersinin ötesinde yaratıcı problem çözme yetkinlikleri kazandırılmaktadır. İlkokul 3 ve 4. Sınıf öğrencilerimiz ile Ortaokul ve Liselerimizde tüm sınıf seviyelerindeki öğrencilerimizin KANGURU MATEMATİK YARIŞMASI'na katılımı uygun ve gerekli görülmektedir. Uluslararası Kanguru Matematik Yarışmasına Türkiye’de bulunan tüm okullarımız en az bir öğrenci ile yarışmaya katılım sağlamaktadırlar.
 
Sınav Okullarına özgü farklılaştırılmış eğitim sistemi ile öğrencilerimizin sayısal düşünme, muhakeme yapma, mantık yürütme, stratejik düşünme ile farklı matematik sorularını çözme becerileri artırılarak geliştirilmektedir. Uluslararası Kanguru Matematik Yarışması ile matematiğin keyifli yönünü keşfetmelerini sağlayan bu eğlenceli matematik yarışması organizasyonunda kendi yaşıtlarıyla eşit ortamda yarışmaktadırlar. Sınav Okullarında okuyan öğrenciler her yıl yapılan Uluslararası Kanguru Matematik Yarışmasında başarı grafiğinin üst sıralarında yer alırlar. Sınav Eğitim Kurumlarında, Sınav Okullarına özgü yapılandırılan branşlara ait  koordinatörlükler ile matematik zor olmaktan çıkarak günlük hayata entegre edilebilen, öğrencilerin çözmekten keyif aldıkları ve eğlenceli yönünü gördükleri, çözülmesi gereken bulmacalar olarak anlamlandırılır. Uluslararası Kanguru Matematik Yarışmasının Türkiye Koordinatörlüğü çalışmaları, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı olarak gerçekleştirilmektedir. 
 
Her yıl yapılan Uluslararası Kanguru Matematik Yarışmasına Türkiye ve Dünya genelinde  7 ile 14 yaşa aralığındaki öğrenciler katılmaktadır. Sınav Okulları öğrencilerinin her yıl büyük sabırsızlıkla bekledikleri yarışmada altı farklı kategoride yarışılır. Yarışmada öğrencilerin ilgisini çekecek farklı ve yeni nesil sorular bulunur. Eğlenceli sorular ile matematiğin öğrenciler arasında en beğenilen ve en gözde branş olması hedeflenmektedir. 


 


 

ORİJİNAL SORULARLA KANGURU MATEMATİK YARIŞMASI 

 
Uluslararası Kanguru Matematik Yarışması'nda, öğrencilerin orijinal matematik problemlerini üreterek, nitelikli, özgün ve orijinal soruların cazibesine kapılmaları sağlanır. Öğrencilerin problem çözme stratejilerini öğrenme, kafalarını kurcalayan soruların peşinden gitme, sayısal düşünme, mantık yürütme, yaratıcı problem çözme ve  problem çözme becerisinin kazandırılmasına dayalı bir yarışmadır.  Her yıl katılımcı ülkelerin akademisyenleri ve matematik öğretmenleri tarafından yazılan mantık – muhakeme sorularından oluşan, günümüzde yeni nesil sorular olarak adlandırılan, matematiğin günlük hayatla bütünleştirilebildiğine dayanan bir düşünce yapısıyla değerlendiren uluslararası bir matematik sınavı olan Uluslararası Kanguru Yarışması'nda yaratıcı sorularla Sınav Okulları öğrencilerimiz yaratıcı problemleri çözerek matematiğin içinde bulunan elemanları akranları ile birlikte keyifli bir ortamda çözerler. 
 
KANGURU MATEMATİK YARIŞMASI  NE ZAMAN YAPILIR?
 
Öğrenciler her yıl Mart ayının üçüncü haftasında Kanguru Matematik Yarışmasının bir parçası olmaktadır. Uluslararası Kanguru Matematik Yarışması, öğrencilerin matematiğe olan ilgisini çekmek, matematikte yetenekli öğrencileri yarışma ve sınavlarla motive etmek düşüncesiyle yapılandırılmıştır.
 
KANGURU MATEMATİK YARIŞMASINA HANGİ YAŞ GRUBU ÖĞRENCİLER KATILABİLİR?
Uluslararası Kanguru Matematik Yarışmasına 7-18 yaş aralığında olan öğrenciler 6 farklı kategoride katılabilirler. Kategorilere göre 24 ile 30 arasında soru bulunan sınavın süresi 75-90 dakika sürmektedir. Sınavda günlük yaşamla bağlantılı olan sorular yer alır. Öğrencilerin önyargılarında bulunan ‘matematik zordur ve sıkıcıdır’ algısını değiştirmek üzerine kurulmuştur. Sorular öğrencilerin ilgisini çekecek ve eğlenceli bir yapıda hazırlanmakta ve matematiğin öğrenciler arasında popüler olması hedeflenmektedir. 
 

ÜLKEMİZDE KANGURU MATEMATİK YARIŞMASI 

 
Ülkemizde Uluslararası Kanguru Matematik Yarışması Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler, matematik dernekleri, akademisyenler ve öğretmenler tarafından organize edilmektedir. 2020 yılında katılımcı öğrenci sayısının 130 bin olduğu yarışmada öğrenciler için özel yaz kampları hazırlanır, çeşitli yayınlar çıkarılır ve öğretmenler için ise eğitim ve sempozyumlar düzenlenir.
 
 



 

KANGURU MATEMATİK YARIŞMASI AŞAMALARI

 
Kanguru Matematik Yarışmasında öğrenciler öncelikle bireysel olarak yüz yüze Kanguru Sınav Merkezlerinde sınava girerler. Bu sınav sonuçlarına göre başarılı olan öğrenciler yüz yüze Final Sınavına girmektedirler. 
 

KANGURU MATEMATİK YARIŞMASI ÖDÜLLERİ


Öğrenciler bu yarışma sonunda katılım ve başarı sertifikası alarak, bunları e-okul sistemine kaydedebilirler. Derece kazanan öğrenciler, yurtdışı kamplarında ülkemizi temsilen yarışmalara katılırlar. Yapılan yarışmalarda her yıl madalya ve plaketler, başarı sağlayan öğrencilere tören eşliğinde verilmektedir.
 
Bir uluslararası kuruluş olan ‘Kanguru Matematik Türkiye Koordinatörlüğü’nün çalışmaları, Milli Eğitim Bakanlığı onaylıdır. 
 

KANGURU MATEMATİK YARIŞMASI İLE ULUSLARARASI MATEMATİK OLİMPİYATLARI FARKI NEDİR?

 
Öğrencileri matematiğe yakınlaştırmak, onların matematiğe olan ilgilerini çekici hale getirmek ve matematik alanında yetenekli öğrencileri daha da motive etmek amacıyla düzenlenen sınav ve yarışmalar, eski dönemlerden itibaren dünyada var olan bir düşüncedir. Bu anlamda yapılan bir çok sınav mevcuttur. Bu sınavlardan en önemlisi ise  Uluslararası Matematik Olimpiyatlarıdır (IMO).

Kanguru Matematik Yarışması her yıl katılan öğrenci sayısıyla Uluslararası Matematik Olimpiyatları kadar önemli ve yaygın olarak gerçekleştirilen bir matematik yarışmasıdır. Uluslararası Matematik Olimpiyatları’nda öğrenciler yüksek seviyede hazırlanan 6 sorunun çözümü için 2 gün uğraşmaktadırlar. Kanguru Matematik Yarışması ise günlük hayatla ilişkilendirilme ve öğrencilerin ilgisini çekme anlamında çok daha etkili ve eğlenceli sorulardan oluşmaktadır. 

 

18 Mayıs 2021