ÖN KAYIT
SORU ÇÖZME TEKNİKLERİ | SORU NASIL ÇÖZÜLÜR?

SORU ÇÖZME TEKNİKLERİ | SORU NASIL ÇÖZÜLÜR?

 
Soru Çözme Teknikleri nelerdir? Bu soru öğrencilerin en fazla cevap aradığı soruların başında gelir. Sınava hazırlık bir bütün olarak stratejik bir süreçtir. Bu süreçte soru çözme tekniklerini uygulayarak sınavda başarılı olabilirsiniz. İşte soru çözme teknikleri ve detayları…
 

Soru Çözme Tekniklerinde İhtiyaç Duyulan Üç Detay

 
Soru sorularını çözerken üç şeye ihtiyaç duyulur. Bunlar; Bilgi, Yorum ve Hızdır. 
 
Bilgi, Soru çözme tekniğinin temelini oluşturur. Öğrenme ile kazanılan bilgi tekrar ile pekiştirilir. 
 
Yorum, Soru çözme tekniğinin geliştirilmesini sağlar. Öğrenilen ve sonrasında tekrar ile pekiştirilen bilgiyi geliştirme, bilgi ile ilgili düşünceyi geliştirme ya da bilgiye farklı açılardan bakabilme gücünü ifade eder.
 
Hız ise bilginin ve yorum gücünün belirli bir zaman dilimi içinde gerçekleştirilebilmesidir. Hız aynı zamanda Soru çözümü sırasında zamanı etkin ve verimli bir biçimde kullanılmasını sağlar. 

 
 

 Sınavlarda başarılı olmak için …

 
Sınavlarda başarılı olmak için bilginin artırılması, yorum gücünün geliştirilmesi ve hızın yükseltilmesi gerekmektedir. Diğer bir deyişle sınavlarda başarılı olmanın yolu bilginin çoğaltılmasından,, yorum gücünün yükseltilmesinden ve hızın artırılmasından geçmektedir. 
 
Öğrenci soru çözme tekniklerinde sınavlarda çıkacak konularla ilgili bilgiyi iyi öğrenmelidir. Yorumlama yani bilgiyi kullanma becerisi ve zamanla yarışma yani hız konusunda kendini geliştirmelidir.  
 
Sınavlarda başarılı olmanın ilk kuralı planlı ders çalışmak ve bilgileri öğrenmektir. Öğrenilen bilgi yapılan tekrarlar ile güçlendirilir. Güçlenen bilgi ile sınavlarda başarılı olmak kolay hale gelir. 
 
Yapılan tekrarlarla bilgiyi güçlü hale getirdikten sonra ikinci aşama yorumlama aşamasıdır. Yorumlama günümüzdeki yeni nesil soru tarzlarında farklı olabilmektedir. Farklı açılardan  farklı fikirlerle bakabilme gücünü ifade eden yorumlama öğrencinin soru çözme tekniğinin geliştirilmesine yardımcı olur.
 
Soru çözme tekniklerinde zamanı uygun ve verimli bir şekilde kullanmak sınavda başarılı olunmasını  sağlar. Diğer bir deyişle soru çözme tekniklerini kullanırken hızı uygun kullanmak, aynı zamanda zamanı yönetebilmek anlamına da gelir. 

 

Soru Çözme Tekniği İle Sınavlarda Tam Başarı

 
Sınavlarda başarılı olmak için diğer bir husus soru çözme tekniklerinin bilinmesidir. Soru çözme tekniklerinden en fazla başarı sağlayan Turlama Tekniğidir. 
 

TURLAMA TEKNİĞİ

 
Sınavlara sadece soru çözmeye odaklanarak hazırlanılmamalıdır. Konuyu çalışma esnasında öğrencinin kendi kendine sınav mantığına uygun sorular hazırlaması, sonraki süreçte soruları çözmeyi eğlenceli hale getirmeye başlayacaktır.  
 

Hızlı Okumak ve Hızlı Çözmek 

 
Anlayarak hızlı okumak ile hızlı soru çözmek aynı değildir. Problem çözerken hız bir miktar azalır. Ancak öğrenci anlayarak okuma hızını arttırdıkça problem çözme hızı da okuma hızı ile doğru orantılı olarak artar.
 
Peki Okuma hızı nasıl geliştirilir? bunun için okuma hızı nasıl geliştirilir isimli makalemizi okuyabilir, okuma hızı tekniklerini uygulayarak ders çalışma sırasında daha hızlı okuyabilir, daha hızlı okudukça daha hızlı anlayabilir böylece sınavlarda soruları daha hızlı okuma yaparak çözebilirsiniz. 
 
Okuma hızını geliştirirken amaç öncelikle göz kaslarının geliştirilmesi ve akabinde sırasıyla hızlı görme, algılama, anlama ve öğrenme becerisini pekiştirmek olmalıdır. Diğer bir deyişle anlama odaklı çalışmalar yaparak okuma hızı artırılmaya çalışılmalıdır. Okuma hızını artırma çalışmalarında başlarda hızlı okuma yapılacağı için ilk okunanlar çok iyi anlaşılmasa da okuma bırakılmamalıdır. Okuma hızını artırıcı çalışmalar yapıldıkça hız artması görülecektir. 
 
Hızlı okuma çalışmalarında son aşama okuma hızının korunarak anlama hızının geliştirilmeye çalışılmasıdır. 

 
 

Soru Çözerken Yapılması Gerekenler

 
Soru çözerken yapılması gereken pratik bilgileri sizler için derledik. Sizler de hazırladığımız bu maddeleri dikkatli bir şekilde okuyarak ve uygulayarak sınavlarda başarılı olabilirsiniz. 
                   



 
 

Çeldiricilere Dikkat

 
Bütün şıkları okuduktan sonra cevaba karar verin.Sizden kimi zaman “doğru”cevap değil,“en doğru”cevap istenir. Unutmayın ki matematik sorularında şıklar,rastgele cevaplar değil,işlem hatalarına göre hesaplanmış cevaplardır.Bulduğunuz sonucu ışıklarda olması onun doğru olduğu anlamına gelmez.
 
 
Anlaşılmayan her soruya “bu soru yanlış” demek size bir çözüm sağlamaz. Burada yapılması gereken “yanlış soruları” değil “doğru cevapları” bulmaktır.
 
Paragraf sorularında paragrafı okumadan önce soru kökünün okunması soruyu anlamanıza, ne istendiğini kavramına yardım eder ve  paragrafın ikinci kez okunması zorunluluğunu önler. Soru kökünü okuyan bir  zihin, paragrafı okurken sorunun cevabını bulma eğiliminde olmaktadır.
 
Kısacası öncelikle sorunun okunup anlaşılması gerekir. Soru okunup anlaşıldıktan sonra cevabın düşünülmesi gerekir.Bu bakımdan hem soruyu okuyup hem de cevabı düşünmeyin. Bu iki durumun  birbirinden ayrılması gerekmektedir.
 
 

Soru Çözme Teknikleri

 
Soru çözerken her sorunun çözülebilir olduğu düşüncesinin beyinde yer etmesi gerekir.
 
Soru çözme sırasında turlama tekniği kullanmanız yapamadığınız ya da zorlandığınız sorularda çok zaman kaybetmenizi engellemektedir. Soru sonunda boş bıraktığınız sorulara turlama tekniğini kullanarak tekrar dönebilirsiniz.
 
Soru çözme sırasında istenilen cevabın yanı sıra  farklı ipuçlarından faydalanmak soruyu kavramınıza anlamanıza ve doğru olarak çözmenize yardımcı olacaktır.
 
Soru sorularını çözerken soru içerisinde geçen özel kelimeleri  dikkatli okumalısınız. Bu özel kelimeler koyu harf  ile yazılmış ya da tırnak içinde  “her zaman”, “hiçbir zaman”,,“değildir”, “birbirinden farklı”, “değildir”  “birbirine benzer”,“olamaz”,  “birden fazla”, “birbirinden farklı”, “zaman zaman”,  “yan düşünce”, “benzer düşünce”, “vardır”, “yoktur”, “bütün”,“gibi”,   “eşdeğer”, “ayrı ayrı”, “iç içe”,  “yan yana”, “ikisi bir arada”,“ana düşünce”, “asla”, “çoğu”, “genellikle”,” gibi olabilir.
 
Soruları çözerken zaman kazanmak için kodlama en sona bırakılmamalıdır. Sınavlarda kaydırmayı önlemek için her sorudan sonra kodlama yapmak kaydırma yapma ihtimalini en aza indirir.

 

3lü aşama

 
Soru çözme sırasında sorunun doğru cevabını bulmak önemlidir. Ancak burada diğer önemli bir detay cevap olamayacak şıkların doğru belirlenmesidir. Bu anlamda yanlış olan şıkları elemek doğru olan cevabı bulmanızı kolaylaştırır.  Örnek verilecek olursa, eğer beş seçenekten dört tanesinin kesin yanlış olduğunu biliyorsanız,cevaptan emin olmasanız ya da bilmeseniz de geriye kalan seçenek doğru cevaptır.
 
Soruları okuma sırasında dudakları kıpırdatmak okuma hızını kesmektedir. Bu alışkanlıktan uzak durmak en iyi seçenektir. 
 
Her kelimenin altını çizmek zaman kaybına yol açabilir. Sadece önemli görülen yerlerin ve soru köklerinin altının çizilmesi sizden ne istendiğini anlamanız bakımından önemlidir. 

 

Cevap kodlama konusunda dikkat edilmesi gereken ayrıntılar

 
Soru kitapçığı üzerinde sorunun çözülmesi, o soru ile işinizin bittiği anlamına gelmiyor. Kodlama yapmayı unutmamalısınız.
 
Soruyu doğru çözmek ne kadar önemliyse optik form üzerine kodlamak da o kadar önemlidir. 
 
Kodlama her soru çözümünden sonra yapılmalıdır.
 
Kodlama için ayırdığınız aslında küçük bir dinlenme süresidir. Bu süre yeni soruya geçişte öğrencinin hazırlanmasını sağlar. 
 
Cevap kağıdının doğru bir şekilde dolu olması öğrencinin güvenini artırmaktadır. 
 
Sadece soruyu doğru çözmek yetmez. Optik formda sorunun doğru cevabını doğru olarak kodlamaktan son derece önemlidir.
 
Sınavda zaman kazanmak isterken kodlamanın sona bırakması, sınav sonrasında dikkat dağılmasını fazlalığı ve yorgunluk sebebiyle eksik ya da hatalı kodlama riskini artırır ve öğrencinin kodlama hatası yapmasına yol açar. Her yıl %0,5 aday optik formda kaydırma hataları nedeniyle mağduriyet yaşamaktadır. 

 

 
 
Soru çözme teknikleri bol bol soru çözerek geliştirebileceğiniz bir durumdur.  
Hepinize başarılar diliyoruz.
 

21 Aralık 2023
Bunlara da göz atın!