Biyomedikal Mühendisliği Nedir?
Belirli bir soruna çözüm bulmak ya da ihtiyaca yönelik gereksinimlerin karşılanmasına yönelik sistem, cihaz, alet ya da süreç yaratan kişilere mühendis adı verilir. Mühendisler bir ürünü ortaya çıkmadan önce tasarlarlar, oluştururlar, çalıştırırlar, farklı çalışma koşullarında makinanın davranışını incelerler, revize ederler ve geliştirirler.
Biyomedikal Mühendisliği; mühendislik ilkeleri ile tasarım konseptlerinin biyoloji ve tıp bilimi ile birleşmesi ve sağlık hizmetleri için uygulanmasıdır. Biyomedikal mühendisliği tıp ve sağlık alanındaki gelişmeler üzerinde teşhis, izleme, tedavi süreçlerini mühendislik bilimiyle birleştirerek geliştirmeyi amaçlar.
Biyomedikal Mühendisliği Ne Yapar?
Biyomühendislik olarak tanınan Biyomedikal Mühendisliği mühendislikte var olan problem çözme ve tasarım becerilerinin tıbbi biyolojik bilimlerle birleştirerek tıp ve mühendislik arasındaki açığı kapatmaktadır. Son elli yıl içinde hızlı bir ilerleme kaydeden biyomedikal mühendisliği, alanının tıp olması sebebiyle diğer mühendislik alanlarından farklı bir yolda ilerlemekte ve gelişmektedir. Biyomedikal mühendisliğinde yapılan çalışmaların bir çoğu geniş bir alt dizine sahip olan sağlık ve tıp alanındaki araştırmalar, yenilikler ve ürün geliştirmelerinden oluşur.
Biyomedikal Mühendisliği özellikle karmaşık ve üst düzeyde organize olmuş bir yapıda bulunan insan vücudunun bileşenlerini, bileşenlerin yapılarını, çalışma şekillerini, diğer organlarla etkileşimini anlamak ve var olan ya da olası işlev bozukluklarının belirlenerek giderilmesi için gerekli olan cihaz, araç ve sistemlerin tasarlanması, ortaya çıkarılması, çalıştırılması ve bu cihazların geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapar.
Biyomedikal Mühendisleri Hangi Konularla İlgilenir?
Biyomedikal Mühendisleri mekanik, biyolojik ve sanal modellerin tasarımı, çalıştırılması, üretimi ve denenmesi süreçleri ile ilgilenerek, yapılan cihazların ve sistemlerin performans testlerinin yapıldığı platformları oluştururlar. Tasarlanıp üretilen ve sonrasında performans testlerinden geçirilerek kullanıma hazır bir hale getirilen sistem, cihaz ve süreçlerin kullanım alanlarında en yüksek performansla hizmet verebilmesi için gerekli olan alet ve insan arayüzlerini geliştirirler.
Biyomedikal Mühendisleri cerrahi robotlar gibi sistemlerin, MR, EKG gibi elektronik cihazların, gerekli ilaçları taşıyarak, gerektiğinde istenilen bölgeye salınan mikro-platformlar gibi yapay malzemelerin, diyaliz makinelerinin, damar ve kemik protezleri, işitme cihazı ya da kalp kapakçıkları gibi işlevi yerine getirilmeyen organların ve uzuvların işlevlerini geçici ya da kalıcı olarak üstlenen cihazların tasarımı, üretimi, hassasiyet ve doğruluk işlevlerinin yapılması ile kateter ve koter gibi tedavi amacıyla kullanılan aletlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yaparlar.
Biyokimya, biyomekanik, biyomoleküler, elektronik, hücre mekaniği, biyomalzeme, mikroakışkanlar, mikroelektromekanik, sinyal ve imge işlemciliği, nanoteknoloji, akustik ve optik, sistem mühendisliği, üretim mühendisliği, taşınabilir teknolojiler, algılama ve görüntüleme, elektronik, endüstri mühendisliği gibi dallar biyoteknoloji mühendisliği ile birleşebilmektedir. Biyomedikal Mühendisliği yaratıcılık, yenileşme ve bütünleşmeyi içinde barındıran disiplinlerarası bir sistem olma özelliğindedir.
Gelecek yıllarda biyomedikal mühendisliğinde görüntüleme, biyobilgi mühendisliği, doku tasarımı ve doku mühendisliği, hücre tasarımı ve hücre mühendisliği, hücre biyo imalat, biyonanoteknoloji, hedefe yönelik ilaç salımı, biyobilgi mühendisliği, beyin mühendisliği, robotik cerrahi, biyoinformatik,uzaktan takip ve tedavi alanlarında gelişmesi beklenmekte ve hedeflenmektedir.
Biyomedikal Mühendisliği Kuruluş Amacı
Biyomedikal Mühendisliği Bölümü insan anatomisi ve fizyolojisi,fen bilimleri, sistem modelleme, malzeme, elektronik, analiz yöntemleri, temel ve uygulamalı matematik, kontrol ve bilgisayar konu başlıklarındaki temel bilgiler ile tıbbi cihaz ve ürün tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgili teorik ve pratik becerilere sahip araştırmacı mühendisler yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Tıp Fakültesi programları ve Genetik ve Biyoinformatik Bölümü ile uyum içinde yürütülmektedir.Biyomedikal Mühendisliği Bölümü eğitim programı öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda uzmanlık alanlarını ve mezuniyet sonrası çalışma ortamlarını kendilerinin belirlemesine olanak sağlayacak esneklikte tasarlanmaktadır.
Dünyada Biyomedikal Mühendisliği
Biyomedikal mühendisliği günümüzde yeni nesil tıbbi cihazların geliştirilmesi, yenilikçi sağlık çözümlerinin geliştirilmesi ve gelecek yıllarda sağlık sanayisinin temelini oluşturacak en önemli sektörlerden birisidir. Biyomedikal mühendisliğinde özellikle Japonya, Singapur, ABD, Avustralya, Avrupa ve Çin’de önemli gelişmeler yaşanmaktadır.
Biyomedikal Mühendisi Olmak İçin Hangi Eğitim Alınmalıdır?
Biyomedikal mühendisi olabilmek için üniversitelerin Biyomedikal Mühendisliği bölümü tamamlanmalıdır. Türkiye'de Biyomedikal Mühendisliği bölümü birçok üniversitede bulunmaktadır.
Biyomedikal Mühendisliği bölümü başarı sıralaması, Biyomedikal Mühendisliği bölümü taban puanları, 2023 taban puanları, Biyomedikal Mühendisliği bölümü başarı sıralamaları, Biyomedikal Mühendisliği bölümü için kaç puan gerekir, Biyomedikal Mühendisliği bölümü başarı sırası, Biyomedikal Mühendisliği TYT AYT YKS taban puanları 2023, Biyomedikal Mühendisliği bölümü hangi üniversitelerde var, Biyomedikal Mühendisliği hangi puan türü, kaç yıllık, Biyomedikal Mühendisliği Vakıf üniversite ücretleri ve Biyomedikal Mühendisliği TYT AYT YKS taban puanları hakkında detaylı bilgi almak için Sınav Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimlerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.