ÖN KAYIT
ETKİLİ VE VERİMLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

 

ETKİLİ VE VERİMLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

 

Etkili ve Verimli Ders Çalışma Nedir? 

 
Öğrenme yeteneğinin ve potansiyelinin belirli bir amaç doğrultusunda en üst seviyeye çıkarmak için yapılan bilinçli ve planlı çalışmaya Etkili ve Verimli Ders Çalışma denir. Etkili ve Verimli ders çalışmada zaman, öğrencinin belirlediği amaç ve öncelikleri doğrultusunda programlı ve verimli olarak kullanılır. 
 
Etkili ve verimli çalışma yöntemleri arasında hedef belirlemek, planlama yapmak, öncelikli görevler belirlemek, çalışma alanını organize etmek bulunur.
 

Etkili ve Verimli Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir?

 
Ders çalışırken verim sağlanabilmesi için öncelikle belirlenen hedef konusunda programlı olmak gerekmektedir. Verimli ders çalışabilmek için uygulanması gereken çalışma teknikleri mevcuttur. verimli olarak ders çalışabilmek için;
 

Hedefleri Belirlemek

 
Hedef,  bir uğraş ve çaba sonrasında ulaşılmak istenen sonuçtur. Hedefin belirlenmesi öğrenciyi harekete geçirerek, plan ve program yapma konusunda teşvik eder. Hedefleri belirlemek ve kişinin bir amacının olması kendi motivasyonunu artırır. 
 

Öncelikli Görevler Belirlemek

 
Öncelikli görevler belirlemek, çalışma yöntemleri arasında önemli bir yöntemdir. Öncelikli görevler belirlemek için yapılması gereken görevlerin veya projelerin listesinin oluşturulmasıdır. Daha sonra, bu görevler veya projeler arasındaki önceliği belirlemek için bir değerlendirme yapılır. Örneğin, zaman içinde gerçekleşmesi gereken bir tarih varsa veya bir görevin diğer görevlere göre daha yüksek bir önceliği varsa, o görev öncelikli olarak ele alınır. Öncelikli görevler belirlenerek zaman ve kaynaklar daha etkili bir şekilde kullanılır. Bu da verimlilik ve etkililik açısından önemlidir.
 

Planlama Yapmak

 
Çalışma saatlerinin ve enerjinin öğrencinin hedeflerine göre planlaması gerekir. Hedeflere göre planlama yapmak, çalışmaları daha odaklı hale getirir. Hedeflerin belirlenmesi ile zaman ve enerji daha etkili kullanılır, daha hızlı ve daha yüksek kaliteli sonuçlar elde edilir. Hedef belirlemek, çalışma sürecinin daha yapıcı hale gelmesine yardımcı olur ve öğrenciye motivasyon sağlar.
 
Planlama yapmak, günü ve haftayı planlamak, çalışma saatlerinin daha etkili kullanılmasına yardımcı olur. Planlama yapmak çalışma yöntemleri arasında etkili ve verimli bir yöntemdir. Planlama, bir görevin veya projenin ne zaman, nasıl ve ne şekilde yapılacağını belirlemek için yapılan bir süreçtir. Planlama ile görev veya proje için gerekli kaynakların zamanında ve doğru şekilde kullanılması sağlanır. Zamanın daha iyi yönetilmesini mümkün hale gelir ve öğrencinin yapması gereken görev veya projede başarı şansını arttırır.
 

Zaman Yönetimi Yapmak

 
Belirlenmiş amaca ulaşabilmek için zamanın etkin ve doğru şekilde kullanılması gerekir. Zaman yönetimi kişinin kendini yönetebilme becerisidir. Zaman yönetimi ve planlama ile sorumluluklar sınırlı sürede çok daha kolay bir şekilde yerine getirilebilir. Yapılacaklar listesinde belirsizlikler olmaz. Öğrenme motivasyonu devam ettirilir ve öğrenmede verimlilik artırılır. Zaman yönetimi ve planlamada öncelikle yapılacaklar listesi oluşturulmalıdır. Daha sonra ortalama hangi eyleme ne kadar süre ayrıldığını gösteren bir zaman cetveli hazırlanarak günlük yada haftalık olarak yapılacak listesi oluşturulur. Pomodoro Tekniği(bakınız) kullanılarak zaman yönetimi ve planlama yapılabilir.



 

Çalışma Ortamını Düzenlemek

 
Çalışma ortamının ya da dersin çalışıldığı ortamının düzenli olması gerekir. Çalışma ortamının düzenlenmesi ile çalışma isteği artmakta ve sürdürebilmektedir. Düzenli bir çalışma ortamında dikkat ve konsantrasyonun artması ile beraber  öğrenmede verimlilik artar ve sürdürülebilir. 
 

Çalışmaya Ön Hazırlık Yapmak

 
Ders çalışmaya başlamadan önce çalışılacak ders ile ilgili materyallerin hazır olması, motivasyonu, konsantrasyonu ve verimliliği artırıcı özelliktedir. Ön hazırlık yapılarak dersle ilgili uyarıcıların kullanılması beyni öğrenmeye hazırlar. Bu sayede öğrenme hızlı gerçekleşir ve dolayısıyla öğrenmeden alınan keyif daha yüksek olur. Ayrıca öğrenmenin kalıcılığı da artırılmış olur.
 

Not Tutmak, Özet Çıkarmak 

 
Ders sırasında dikkatli bir şekilde dersi anlatan kişiye yoğunlaşmak, anlamaya çalışmak etkin olarak gerçekleşen bir dinleme eylemidir. Öğrencinin dinleme, not alma ve özet çıkarma becerisi öğrenme verimliliğini arttırmaya yönelik bir ders çalışma tekniğidir.

Görsel olarak izlenilen dersin hafızada %100 oranında kalması neredeyse imkansızdır. Bu bakımdan ders sırasında etkin olarak not tutmak, daha sonra dersin tekrar edilme sürecinde faydalı olacağı gibi ders sırasında da konunun çok daha iyi kavranmasını sağlamaktadır. Not alma sürecinde yazılar düzgün, okunaklı ve anlaşılır olmalıdır. Ders sırasında etkin dinleme gerçekleştirilmelidir: Öğretmen ders sırasında dikkatli bir şekilde dinlenmeli ve not tutulmalıdır. 
 
 
 

Çalışma Alanını Organize Etmek

 
Çalışma alanını organize etmek, çalışma sürecini hızlandırır ve zaman kaybını azaltır. Etkili ve verimli çalışmada çalışma alanını organize etmenin önemli bir yolu, ihtiyacınız olan her şeyin yerini belirlemektir. Bu ihtiyacınız olan her şeyi elinizin altında bulmanızı sağlar.

Çalışma alanını temiz ve düzenli tutmak, gereksiz şeyleri atmak, belgeleri ve dosyaları sınıflandırmak ve ihtiyaç olmayan şeyleri başka bir yerde saklamak da etkili çalışmanın temel unsurlarındandır. Tekrar kullanılabilir malzemeler için bölümler oluşturmak ve çalışma alanına uygun bir aydınlatma sistemi kurmak da verimliliği arttırmak için faydalı olmaktadır. Çalışma alanını organize ederek kişisel hale getirmek, çalışma ortamını daha keyifli hale getirecektir.

 


 

Etkili ve Verimli Çalışmada Çalışma Alanını Organize Etmek İçin Neler Yapılabilir?

 
Etkili ve verimli çalışmada çalışma alanını organize etmek için şunlar yapılabilir:
  • Her şeyin yerini belirleyin: Çalışma alanınızda nerede ne bulunması gerektiğini belirleyin.
  • Temizlik yapın: Çalışma alanını temiz ve düzenli tutun.
  • Gereksiz şeyleri atın: Çalışma alanınızda ihtiyacınız olmayan şeyleri atın.
  • Sınıflandırma yapın: Belgelerinizi, dosyalarınızı ve diğer eşyalarınızı sınıflandırın.
  • Başka bir yerde saklayın: Çalışma alanınızda saklamak için yer olmayan şeyleri başka bir yerde saklayın.
  • Tekrar kullanılabilir malzemeler için bölümler oluşturun: Bu sayede tekrar kullanılabilir malzemelerinizi kolayca bulabilirsiniz.
  • Çalışma alanınıza uygun bir aydınlatma sistemi kurun: İyi bir aydınlatma, çalışma verimliliğinizi arttırır.
  • Çalışma alanınızı kişiselleştirin: Çalışma alanınızı kendinize uygun hale getirin.
  • Çalışma saatlerinizi yönetmek: Çalışma saatlerinizi yönetmek, üzerinde çalıştığınız konuların konsantrasyonunu arttırır.
  • Dinlenme ve egzersiz: Dinlenme ve egzersiz, çalışma sürecinizde verimliliğinizi arttırır.
  • Teknolojiden yararlanmak: Teknolojik araçları kullanmak, çalışma sürecinizi hızlandırır ve zaman kaybını azaltır.
 
 

 

Etkili ve Verimli Çalışmada Çalışma Alanı Nasıl Olmalıdır?

 
Etkili ve verimli çalışmada çalışma alanının nasıl olması gerektiği kişisel tercihlere ve ihtiyaca göre değişebilir. Çalışma alanının aşağıdaki özelliklere sahip olması etkili ve verimli çalışmayı desteklemektedir:
  • Etkili ve verimli çalışmada çalışma alanının iyi bir aydınlatma sistemi olmalıdır.
  • Etkili ve verimli çalışmada çalışma alanını düzenli ve temiz olmalı, eşyaları düzenli olarak sınıflandırılmalıdır.
  • Etkili ve verimli çalışmada çalışma alanında ihtiyaç olan her şey yakın mesafede olmalıdır.
  • Etkili ve verimli çalışmada çalışma alanını özelleştirilmiş ve kişiselleştirilmiş olmalıdır. Bu öğrencinin kendini iyi hissetmesini sağlar.
  • Etkili ve verimli çalışmada çalışma alanını sessiz ve rahat olmalıdır.
  • Etkili ve verimli çalışmada çalışma alanında rahat ve ergonomik bir oturma pozisyonu alınabilecek bir masa ve sandalye kullanılmalıdır.

 

 

Etkili ve Verimli Ders Çalışmada Çalışma Saatleri Nasıl Yönetilir?

 
Etkili ve verimli ders çalışmada çalışma saatlerini yönetmek için yapılması gerekenleri sizler için hazırladık. Etkili ve verimli ders çalışma teknikleri, öğrencilerin başarılı bir şekilde öğrenmelerine ve not alımlarına yardımcı olur. Bunun için, öğrencilerin öncelikle zihinsel, duygusal ve bedensel olarak yorgun olmadıklarından emin olmaları gerekir.
 
Etkili ve verimli ders çalışmada çalışma saatlerini yönetmek için öncelikle plan yapılmalı, rutinler oluşturulmalı, çalışma saatleri optimize edilmelidir. Ayrıca etkili ders çalışma teknikleri arasında amaçların belirlenmesi, planlı çalışma, zamanı verimli kullanma ve verimi azaltıcı etkenleri ortadan kaldırma gibi unsurlar da yer alır.
 
Etkili ve verimli ders çalışmada çalışma saatlerini yönetmek için ders çalışma planı yapılmalı ve hangi konuların ne zaman çalışılacağı planlanmalıdır. Öğrencilerin kendilerine bir hedef belirlemeleri ve bu hedefe ulaşmak için bir çalışma planı oluşturmaları önemlidir. Zamanı verimli kullanmak için öğrencilerin zamanlarını doğru bir şekilde yönetebilmeleri, zamanı etkili bir şekilde kullanmaları ve ders çalışma sürecinde verimi azaltıcı etkenleri ortadan kaldırmaları gerekir.

Öğrencinin hedeflerine yönelik planlama çalışmaları yapması, çalışmaların motivasyonlu olarak gerçekleşmesine, sürecin yapıcı olarak ilerlemesine ve neticesinde kaliteli sonuçlar elde edilmesini sağlar. Ders çalışma planı gün, hafta ve ay bazında yapılan planlamalarla mümkündür. Planlama yapmak etkili ve verimli bir çalışma yöntemidir. Planlama ile öğrenci tekrar etmesi gereken konuları, çalışması gereken dersleri, yapmakla yükümlü olduğu görevleri belirli bir sistem ve disiplin dahilinde daha kolay ve efektif şekilde gerçekleştirir. Planlamada rutinler  oluşturularak, aynı zaman diliminde aynı rutinler izlenmelidir. Bu şekilde öğrenci belli bir çalışma disiplini kazanır.

 

 
 
Etkili ve verimli ders çalışmada hedeflerin belirlenmesi, hangi derslerden ve hangi konulardan başlanılacağı ve ne şekilde devam edileceği önemli bir ayrıntıdır. Planlama dahilinde yer alan hedeflerin belirlenmesi ile planlama daha etkin şekilde ve çözüm odaklı yapılabilmektedir.
 
Etkili ve verimli ders çalışmada çalışma saatlerinin optimize edilmesi ve öğrencinin genel olarak hangi saatlerde daha verimli ders çalıştığını belirlemesi gerekir. Bu saatler çalışma saatleri olarak kullanılmalıdır. Çalışma saatlerini arasında kısa molalar verilmelidir. Etkili ve verimli ders çalışmada çalışma tekniklerinden Feynman Tekniği, Pomodoro Tekniği gibi teknikler uygulanarak çalışma daha etkin bir  zaman diliminde gerçekleşir. Etkili ve verimli ders çalışmada zihinsel konsantrasyon ve odaklanma üst seviyeye getirilerek çalışmalar yapılmalıdır. Çalışma sürecinde kısa molalarla dinlenmek ve arta kalan zamanlarda egzersiz yapmak da çalışma verimliliğini artırmaktadır.
 
Etkili ve verimli ders çalışmada çalışma ortamını düzenlemek de oldukça önemlidir. Öğrencilerin, kendilerine uygun bir çalışma ortamı yaratmaları ve çalışırken dikkatlerini dağıtabilecek faktörleri ortadan kaldırmaları gerekir. Öğrencilerin öğrenme tarzını belirleyerek kendi öğrenme hızında ve metodunda ders çalışmaları gerekir. 
 
Tüm bu teknikleri düzenli bir şekilde uygulamak, öğrencilerin ders çalışma sürecinde başarı elde etmelerine ve öğrenmelerine yardımcı olmaktadır.
 

Etkili ve Verimli Ders Çalışma Neden Önemlidir?

 
Etkili ve verimli bir şekilde ders çalışarak; ödev yapma alışkanlıkları kazanılır, kalıcı öğrenme sağlanır, akademik anlamda daha başarılı olunur, sınav kaygısı ile başa çıkılması daha kolay olur, öğrenci kendini sınavlara daha hazır hisseder.
 
Etkili ve verimli ders çalışma, öğrencilerin akademik başarılarını artırmak ve sınavlarda başarılı olmak için önemlidir. Öğrenci ders çalışarak sadece bilgiyi öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda öğrendiği bilginin kalıcı hafızada tutulmasını da sağlar. Öğrenci ders çalışma becerilerini geliştirerek zaman yönetimi, problem çözme ve eleştirel düşünme gibi alanlarda da zaman geçtikçe daha iyi bir duruma gelir. 
 
Etkili ve verimli ders çalışarak konuları tam anlamıyla anlamak, öğrenciye konular hakkında daha fazla bilgi sahibi olma ve sınavlara daha iyi hazırlanma imkanı verir. Bu da öğrencinin sınavlarda başarılı olmasına, dolayısıyla özgüvenini artırmasına yardımcı olur. Etkili ve verimli ders çalışma, öğrencilerin akademik başarılarına olumlu etki eder, becerilerini geliştirir ve özgüvenlerini artırır. Bu bakımdan öğrencilerin düzenli olarak ders çalışmaya zaman ayırmaları, derslerinde daha iyi performans göstermeleri için önemlidir.



 

Etkili ve Verimli Ders Çalışma Tekniklerinin Faydaları Nelerdir?

 
Etkili ve Verimli Ders Çalışma Teknikleri; öğrencinin öğrenme motivasyonunu artırır, ders ve sınavlara kendini daha hazır hissetmesini sağlar, öğrenme hızını ve kalitesini artırır, sınav kaygısını engeller, öğrendiklerini unutma düzeyini azaltır ve öğrencinin zamanı nitelikli kullanma becerisini artırır. Bu anlamda Etkili ve Verimli Ders Çalışma Teknikleri ile öğrenci başarısı artar.
 

Ders Çalışma Ortamı Nasıl Olmalıdır?

 
Uygun Sıcaklık: Ders çalışma ortamının ısısı uygun sıcaklıkta olmalı, öğrenciyi ne üşütecek kadar soğuk ne de bunaltacak kadar sıcak olmalıdır. Düşük ısı öğrencide odaklanma eksikliğine, yüksek sıcaklık ise öğrencinin uyarılmışlık halinin düşürülmesine neden olur.
 
Ortamdaki Işık Düzeyi: Ortamdaki ışığın parlaklığı göz alacak kadar yoğun ya da görmeyi zorlaştıracak kadar az olmamalıdır. Yetersiz ışık odaklanma eksikliğine neden olurken, parlak bir ışık ile aydınlatma ise aşırı uyarılma ve dikkat dağınıklığına sebep olur. 
 
Teknolojik Araçlar: Ders çalışma ortamında televizyon, akıllı telefon ya da tablet gibi teknolojik araçlardan temizlenmiş olması önemlidir. 
 
Sessizlik: Ders çalışma ortamı sessiz olması gerekir. Dış ortamdan gelen seas uyaranlarının azlığı, odaklanmayı artırıcı özelliktedir.
 
Motivasyonu Artırıcı Öğeler: Ders çalışma ortamında motivasyonu artırıcı özellikte olan ders ile ilgili uyaranlar ders çalışma ortamında bulunmalıdır.
 
Çalışma Masası ve Sandalyesinin Oranı: Masa ve sandalye oranı öğrencinin boyu ile orantılı olmalıdır.
 
Ders Dışı Materyaller: Çalışma ortamında ders dışı materyallerin bulunmaması, ders dışı materyallerden temizlenmiş bir çalışma masası dikkat ve motivasyonun sürdürülebilmesi için  önemli kriterlerdendir.

 

 

Etkili ve Verimli Ders Çalışmayı Engelleyen  Faktörler Nelerdir?

 
Etkili ve verimli ders çalışmayı engelleyen faktörler birden fazladır. Öğrencilerin ders çalışmasının önünde birtakım engeller bulunur. Bunlar:
 
  • Öğrencinin ders çalışma konusunda motivasyon eksikliği ve ders çalışmaya karşı isteksizlik göstermesi,
 
  • Öğrencinin dersler ya da konular hakkında yeterli bilgi sahibi olmaması, 
 
  • Bir plana bağlı kalmadan, programsız ve düzensiz şekilde çalışması,
 
  • Öğrencinin derslerinin tekrarını düzenli olarak yapmaması,
 
  • Öğrencinin sınav teknikleri konusunda ve sınav konuları konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması,
 
  • Ders çalışırken yapılan yanlışlardan ders almaması ve eksiklerini tamamlamaması,
 
  • Çalışmayı tamamlamadan yarım bırakması, 
 
  • Öğrencinin zorlandığı dersleri yapmak istememesi ve dışlaması,
 
  • Zamanı denetleme konusunda sıkıntı çekmesi ve zamanı iyi ayarlayamaması,
 
  • Çalışma zamanında hayallere dalması,
 
  • Kendini başkalarıyla kıyaslaması,
 
  • Öğrencinin yaptıklarından çok yapamadıklarını görmesi,
 
  • Aşırı kaygı ile beraber kendine güven azlığı,
 
  • Ders çalışırken müzik dinlemesi,
 
  • Masa başında değil, koltuk ya da yatak gibi ortamlarda uzanarak ya da yatarak ders çalışması
 
  • Televizyon ya da sosyal medyada takılıp kalması,
 
  • Telefonda uzun süre sohbet etmesi,
 
  • Akranlarına karşı ‘Hayır!’ diyememek, verimli ders çalışmayı engelleyen faktörler arasındadır.
 
 

 
 
 

 

ETKİLİ VE VERİMLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

ETKİN VE VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

Bunlara da göz atın!