MANTIKSAL ZEKA | MATEMATİKSEL ZEKA NEDİR?
Mantıksal zeka ve matematiksel zeka, Çoklu Zeka Kuramının içerisinde yer alır. Mantıksal zeka ve matematiksel zeka eleştirel düşünme, soyut düşünebilme, sayılandırma ve nedenleme ile ilgilidir. Bu zeka türüne sahip olan öğrenciler, neden-sonuç ilişkilerini düzgün bir şekilde kurarlar ve anlamlandırırlar. Mantıksal kuralları uygulamakta zorlanmazlar. Soyut işlemlere karşı duyarlı yapıları bulunur.
MANTIKSAL ZEKA | MATEMATİKSEL ZEKA YÖNÜNDEN GÜÇLÜ ÖĞRENCİLERİN ÖZELLİKLERİ
Mantıksal Zeka ve Matematiksel Zeka Yönünden Güçlü Bir Öğrenci;
- Soyut ve kavramsal olarak düşünebilme yeteneğine sahiptir,
- Muhakeme yeteneği güçlüdür,
- Matematiksel hesaplamaları kolay bir şekilde çözer,
- Satranç, dama gibi strateji oyunlarını sever,
- Olayları ve nesneleri kategorize etme konusunda başarılıdır,
- Olayları ve nesneleri hiyerarşik bakımdan düzenli bir hale getirmeyi sever,
- Bilişsel düşünme becerileri içeren deneyleri yapmaktan keyif alır,
- Kolay bir şekilde muhakeme yapabilir,
- Sebep-sonuç ilişkisi kurabilme ve soyut düşünebilme becerileri yaşıtlarına göre daha fazla gelişmiştir,
- Bilgiler arasında bağlantı kurabilme yeteneği bulunur.

Mantıksal Zeka ve Matematiksel (Sayısal) Zeka Geliştirilebilir Mi?
Matematiksel problemlerin çözümünü sağlayan aynı zamanda kapsamlı ve detaylı bir şekilde düşünebilme, mantıksal değerlendirme yapabilme, soyut düşünebilme, analiz edebilme ve verileri değerlendirebilme özelliklerini kapsayan zekaya Sayısal Zeka denilmektedir.
Kimi insan sözel zekasını kullanırken, kimi insan sayısal zekayı kullanma becerisi ön plandadır. Sayısal zekaya sahip kişiler problemleri, olayları ve durumları mantıksal çerçevede kolay bir şekilde değerlendirme yeteneğine sahiptirler. Aynı zamanda kolay bir şekilde analiz edebilir ve çözüm geliştirebilirler. Genel olarak neden-sonuç ilişkisi içinde düşündükleri için kapsamlı analiz etme ve düşünme becerileri de gelişmiştir. Sayısal zekaya sahip olan kişiler varsayımlara göre hareket etmezler. Rakamları etkin kullanabilme, sonuçları tahmin edebilme becerisi ya da olayların sonuçlarını iyi ve mantıksal bir sonuca bağlama yeteneği de sayısal zekaya örneklerdir.
Sayısal (Mantıksal-Matematiksel) Zeka Özellikleri Nelerdir?
Sayısal (Mantıksal-Matematiksel) zekanın temel özellikleri şunlardır;
1- Soyut modelleri ya da kavramları tanıyabilme,
2- Tümdengelimsel ve tümevarımsal çıkarım yapabilme ve sonuç çıkarabilme,
3- Problem ya da olaylar arasındaki neden-sonuç ilişkilerini ve bağlantılarını fark edebilme ve çözümleyebilme,
4- Bilimsel düşünebilme,
5- Karmaşık hesaplamalar yapabilme,
6- Araştırma yapabilme.
Zeka geliştirilebilir ve ilerletilebilir bir özelliktedir ve birbirinden farklı yöntemlerle gelişim gösterebilen yapıdadır. Satranç oynamak, bulmaca çözmek, zeka oyunları ile kaliteli zaman geçirmek, karmaşık yapboz çalışmaları ile olaylarda ve sosyal ilişkilerde neden sonuç ilişkisini bulmaya çalışmak, sayısal zekanın artmasını ve gelişmesini sağlamaktadır.

Mantıksal zeka ve matematiksel zeka yönünden güçlü öğrencilerin muhakeme yetenekleri güçlü olmaktadır. Soyut düşünme yeteneğine sahip, matematiksel hesaplamaları rahatlıkla yapabilen bu öğrenciler kavramsal olarak rahatlıkla düşünebilirler.
Mantıksal zeka ve matematiksel zeka yönünden güçlü öğrenciler olayları ve nesneleri kategorize etme ve bir düzene sokarak sistemetik bir biçime getirme konusunda başarılıdırlar. Sebep-sonuç ilişkisi kurabilme ve soyut düşünebilme becerileri akranlarına göre daha fazla gelişmiştir. Mantıksal zeka ve Matematiksel zeka yönünden güçlü öğrencilerin ayrıca bilgiler arasında bağlantı kurabilme yetenekleri bulunur. Bilişsel düşünme becerileri içeren deneyleri yapmaktan keyif alırlar ve satranç, dama gibi strateji oyunlarını severler.