ÖN KAYIT
SATRANÇTA BAŞARILI OLMANIN İPUÇLARI NELERDİR? | SATRANÇTA KAZANMAK İÇİN 10 İPUCU

SATRANÇTA BAŞARILI OLMANIN İPUÇLARI NELERDİR? 


Satranç bir strateji ve taktik oyunudur. Satranç, zeka, strateji ve hafıza gerektiren bir oyun olduğundan dolayı bu oyunda başarılı olmak için bu becerileri geliştirmek gerekir. Satrançta başarılı olmanın ipuçları nelerdir, satranç nasıl kazanılır, satrançta nasıl gelişilir, satranç nasıl öğrenilir, satranç nasıl geliştirilir ve nasıl kazanılır diye merak ediyorsanız sizler için satrançta başarılı olmanın ipuçlarını hazırladım. İşte size satrançta başarılı olmanın ipuçları...
 


 

SATRANÇTA NASIL KAZANILIR

 

Temel Satranç Kurallarını ve Hamlelerini Öğrenin

 
Satrançta başarılı olmanın ipuçlarından ilki temel satranç kurallarını ve hamlelerini öğrenmektir.  Satrançta her oyuncu piyonlar ve diğer taşlardan (şah, vezir, fil, at ve kale) oluşan  toplam 16 satranç taşından oluşan bir orduyu yönetir.
 
Öncelikle taşların nasıl hareket ettiği ve oyunun temel kuralları öğrenilir. Ayrıca açılış,  orta oyun ve son oyun stratejilerinin öğrenilmesi de satrançta başarılı olmak için temel ipuçlarındandır. Bu bilgileri satranç kitaplarından, deneyimli bir satranç oyuncusundan ya da internette öğrenmek mümkün olmaktadır.
 
Satranç aslında bir savaş oyunu olarak tanınır. önde gelen satranç tarihçisi olan Harold James Ruthven Murray’in  (24 Haziran 1868 - 16 Mayıs 1955) Satranç Tarihi adlı kitabı , oyunun en güvenilir ve kapsamlı tarihi olarak kabul edilmektedir. Murray’ın satranç ile ilgili geniş kapsamlı çalışması bulunmaktadır. Murray bu oyunu temelde bir savaş oyunu olarak değerlendirmektedir.


 
“Tarihsel olarak satranç bir savaş oyunu olarak sınıflandırılmalıdır. İki oyuncu, bir savaş alanında eşit güçte iki ordu arasında, kapsamı sınırlanmış ve her iki tarafa da zemin avantajı sağlamayan bir çatışmayı yönetir. Oyuncular, kendi akıl yürütme yeteneklerinin sağladığı yardımlardan başka bir yardıma sahip değildirler ve zafer genellikle stratejik hayal gücü daha güçlü olana, kuvvetlerinin yönü daha becerikli olana, pozisyonları öngörebilme yeteneği daha gelişmiş olana düşer.”
 
İyi oynanan bir satranç oyunu üç aşamadan oluşur. Satranç oyunu başladığında oyuncular ilk olarak hazırlık için güçlerini ortaya çıkarırlar. Oyun ortası, oyuncuların birbirlerine karşı pozisyon aldığı, manevralar yaptığı bölümdür. Oyun ortası iki tarafın birbirine saldırılar ve karşı saldırılar gerçekleştirmesiyle genel olarak devam eder. Oyun sonu, oyun başına göre tahtada daha az piyon ve taş kaldığında, şahların dışarı çıkıp son savaşa katıldığı aşamadır. 
 
Satrançta oyun ilerledikçe oyuncular rakip oyunculuk oyundaki askerleri yeniden ele geçirmeye çalışır ya da oyuncuları kimi zaman kendi parçalarından vazgeçebilirler ve genel olarak verdiği parçanın karşılığında aldığı parçaya eşit olduğu sürece oyuncuların Aslında ufak çaplı değişti kuşattığı söylenebilmektedir bazen oyuncular rakiplerini kandırmak için bir parçayı ödül için koyabilirler ödül karşı karşılığında eşit ve yerde bir parça almadan ele geçirilmek istenen parçayı almak için bir yem konulmasına ödül denir.
 

 
 

SATRANÇTA BAŞARILI OLMAK İÇİN 10 İPUCU


Satrançta başarılı olmak için ve daha fazla oyun kazanmak için bazı basit yolları öğrenmeye yardımcı olacak on ipucuna göz atmanın zamanı geldi:
 

1 - Rakibinizin Her Hamlesinde Düşünün

 
Rakibiniz her hamle yaptığında durup düşünmelisiniz: Bu hamle neden yapıldı? Neden bu hamleyi yapmayı seçti? Dikkat edilmesi gereken bir tehdit mi var? Rakibin aklındaki plan nedir? Rakip sonraki 3 hamlede neler yapabilir? 
 

2 - Mümkün Olan En İyi Hamleyi Yapın

 
Bir hamle yapmadan önce en iyi hamleyi yaptığınızdan emin olun. Bu hamleyi yapmadan önce sorulması gereken sorular var; Yapılmak istenen hamle gerçekten iyi bir hamle olsa bile o an için doğru hamle olmayabilir. 
 
En iyi hamle ile ilgili olarak Eski dünya şampiyonu Emanuel Lasker "İyi bir hamle gördüğünüzde bekleyin ve daha iyisini arayın!" demiştir. Bu tavsiyeye uymak satranç oynamayı geliştirebilir. 


 

3 - Bir Plan Yapın

 
Satranç oyununda başarılı ve etkili olmak için her hamlede yeni bir plan geliştirmek gerekebilir. Her hamlede düşünerek oynamak ve bir sonraki hamlede rakibin taşını tehdit etmek oyunu kazanmayı sağlayabilir. Her bir taş oyunculardır ve yöneten kişi oyunun komutanıdır. Taşlar uyum içinde çalışarak bir bütün oluşturur ve çok daha kuvvetli hale gelir ve güçlü saldırılar yapabilir. Ya da tahtanın belirli bir bölümünü ele geçirerek o bölümdeki karelerin kontrolü sağlanabilir.
 

4 - Oyunları Analiz Edin

 
Satrançta başarılı olmanın ipuçlarından biri de oyunu iyi analiz edebilmektir. Oyunları analiz etmek ve yapılan hataları kaçırılan fırsatları ve iyi olmayan hamleleri gözden geçirmek gerekir. Bu şekilde zayıf ya da güçlü yönler belirlenebilir ve Oyuncu kendini düzeltebilir oyunları analiz etmek için satranç notasyonu kullanılabilir satranç programlarından ya da uygulamalarından yararlanılır ya da deneyimli bir satranç oyuncusundan yardım alınabilir.

  
5 - Taşların Değerini Bilin

 
Rakibin bazı taşlarını alabilmek için kendi taşlarından vazgeçmek düşünülebilir. Ancak bu noktada kaç tane taşa sahip olduğu ve taşların değerleri düşünmelidir. Ancak taşların toplamı daha büyük olan oyuncu genellikle rakipten daha fazla avantaja da sahip olur. 

Bu anlamda taşların değerli olanlarını toplamak daha önemli bir adımdır. Örnek verilecek olursa piyon aslında önemlidir ancak vezirle karşılaştırılamaz. Yavaş hareket eder ve asla geriye gidemez. Filler ve atlar yaklaşık olarak birbirine eşittir. Atlar diğer taşların üzerinden atlayabilen bir parçadır. Filler de hızlıdır ancak gitme durumundan dolayı tahtadaki taşların yalnızca yarısına ulaşabilir.
 
Kale oldukça hızlı hareket eder ve her kareye ulaşabilir. Kalenin değeri 5 piyondur. Vezir 9 piyona yani neredeyse 2 kareye eş değerdir ve en fazla sayıda kareye gidebilme özelliğine sahip tek taştır. Birçok konumda yer alabilir. Kral ise değerli bir savaşçıdır ancak takas edilemez Bu bakımdan da gücü değerlendirilemez.

 
6 - Satrançta Piyondan Hemen Sonra Diğer Taşları Oyuna Dahil Edin

 
Zaman satrançta önemli bir unsurdur. Taşları uygun durumda olan oyunun gidişatını daha kolay belirleyebilir. Satrançta başarılı olmak için taşların verimli ve etkin bir şekilde güçlü görevlere yerleştirilmesi gerekir. 
 
deneyimsiz oyuncular oyunun başlarında çok sayıda piyonu öne çıkararak hareket ettirir. Ama  satranç sadece piyonlarla kazanılmaz. Satrançta taktikler, taşların durumu,rakip oyuncunun hareketleri, stratejik hamleler ile oyun kazanılır. 
 
Filler atlar kaleler ve vezirler piyonlardan daha hızlı ve daha uzağa hareket edebildikleri için bir an evvel bu taşların oyuna girmesi ve dikkat çekici hamleler yapılması gerekir. Piyonlardan daha güçlü olan bu taşlar, piyonların gerekli yerlerde yerini aldıktan sonra oyuna girmeleri ve kısa sürede oyuna dahil olmaları gerekir. Oyun ilerlerken bir yandan da plan yapmak ve taşları hareket ettirmek gerektiğinin görülmesi satranç oyununa zamanla hakim olmanızı ve satrançta başarılı olmayı sağlar. 
 

7 - Merkezi Kontrol Edin

 
Satrançta başarılı olmak ve gelişmek için merkez kontrol altında tutmaya çalışılmalıdır. Genel olarak satranç tahtasının tam ortasındaki 4 kareyi kontrol altında tutan kişi daha iyi bir oyuna sahip olur. Bunun basit nedenleri vardır.
 
Birincisi, merkezdeki bir parça, tahtanın başka bir yerindeki parçadan daha fazlasını kontrol eder. İkincisi, merkezin kontrolü taşların tahtanın bir tarafından diğer tarafına geçmesi için bir yol sağlar. Bir parçayı tahtanın üzerinde hareket ettirmek için genellikle onu merkezden ya da merkeze yakın bir konumdan geçirmek gerekir. Eğer taşlar diğer tarafa rakibin  taşlarından daha hızlı ulaşabiliyorsa, genellikle rakp savunmaya yetecek kadar taş getirmeden önce oraya başarılı bir saldırı gerçekleştirilebilir..


 

8 - Kralı Güvende Tut

 
Satrançta herkesin tek bir amacı vardır. Herkesin amacı karşı rakibi mat etmektir. Ancak bazen oyuncu kendi planlarını o kadar çok düşünür ki, rakibinin de bir kral avladığını unutur!
 
Herkes oyunun amacının rakibin şahını mat etmek olduğunu bilir. Oyunun başlarında rok yaparak şahı güvenli bir yere yerleştirmek çoğunlukla iyi bir fikirdir. Ancak rok yapıldıktan sonra oldukça dikkatli olunmalıdır. Burada kralın korunması son derece önemlidir. Bu yüzden taşlar krala yakın ve uygun konumda bulunmalıdır. Eğer şahı koruyan taşlar uzaklaşırsa rakibin krala yaklaşması o kadar kolay olacaktır. Bu yüzden rakibin piyonlarını şahın yanına doğru süreklemek doğru bir taktik olabilir. 

 

9 - Parçaları Ne Zaman Takas Edeceğinizi Bilin

 
Taş takası için en iyi zaman, vazgeçilecek taşlardan daha değerli taşların ele geçirildiği zamandır ki buna "kazanan malzeme" denir. Ancak rakip çok dikkatli ise bunu yapma fırsatı ortaya çıkmayabilir.
 
Taş takasında önemli olan hususlar bulunur. Öncelikle kişi gerçekten avantajlı bir durumda değilse  taş yememeye ve taş değiştirmemeye dikkat etmelidir. Çünkü hangi oyuncunun taş eksiği varsa rakip oyuncunun tehditleri o kadar zayıf olur ve savunma tarafının bu tehditlerle başa çıkması da bir o kadar kolay olur.
 
Taş takasının yapılmaması gereken bir diğer durum da rakibin, taşların manevra yapması için sıkışık çok az alana sahip bir alana ve  pozisyona sahip olduğu zamandır. Çok sayıda parçayı sıkışık ve dar  bir konumda hareket ettirmek zordur fakat birkaç taşı hareket ettirmek daha kolaydır.
Özetle; rakibin piyon yapısı zayıflatılabilirse ya da materyal olarak önde durumda bulunuluyorsa taş takası yapmak genellikle iyidir. 
 

10 - Oyunun Sonunu Düşünün

 
Oyunun başladığı andan itibaren yapılacak her hamlenin oyun sonunda oyun kazandırabileceği ya da oyun kaybettireceği gibi gerçek bulunuyor. 
 
Oyunun ilk bölümlerinde bir at ve bir fil aşağı yukarı eşit derecede güçlüdür. Ancak oyunun sonuna doğru,tahta üzerinde taş sayısı azalmışken, fil tahtanın her yerinde etkisini aynı anda uygulayabilir ancak, atın herhangi bir yere ulaşması daha uzun zaman alır.Piyonun oyunu ve yapısı oyun sonunda çok önemlidir. Bu nedenle, bir at karşılığında bir piyonu takas etmeden önce, sadece sonraki birkaç hamleyi değil aynı zamanda oyunun sonunu da düşünmek gerekir. 
 

 

SATRANÇTA NASIL GELİŞİLİR

 
Farklı Seviyelerdeki Oyuncularla Karşılaşarak Bol bol Pratik Yapın
 
Satrançta usta olmanın ve  başarılı olmanın en iyi yolu bol bol pratik yapmaktır. Satranç farklı seviyelerdeki rakiplerle oynanmalı, farklı oyun tarzlarını, taktikleri ve hamleleri görülmelidir. Çeşitli seviyelerdeki rakiplerle karşılaşıldığı zaman satrançta zor bir zamanda nasıl hareket edileceği, plan yapmak ve strateji geliştirmek o denli iyi olmaktadır. 
 
Satranç Literatürünü Takip Edin
 
Satrançta başarılı olmak için, satrançla ilgili kitapları, dergileri, makaleleri, videoları ve podcastleri takip etmeniz ve satranç tarihini, teorisini, kültürünü ve haberlerini öğrenmek gerekir. Bu şekilde, satranç varyantlar ve son oyun teknikleri öğrenilebilir. 
 
Satranç Kulüplerine Veya Turnuvalara Katılın
 
Satrançta başarılı olmak için, satranç kulüplerine veya turnuvalara katılmanız ve diğer satranç severlerle tanışmanız, sohbet etmeniz ve oynamanız gerekir. Bu şekilde, satranç camiasının bir parçası olabilir, sosyalleşebilir, rekabet edebilir ve eğlenebilirsiniz. Satranç kulüpleri ile turnuvalara katılım sağladıkça satrançta başarılı olmanın ipuçlarını daha iyi öğreneceksiniz. 
 
Bu Makalemizi de Okumanızı Tavsiye Ederiz : Satranç Nasıl Oynanır

15 Aralık 2023
Bunlara da göz atın!