ÖN KAYIT
SİBERNETİK

 

Sibernetik Nedir?

 
Sibernetik yapay ya da biyolojik sistemlerin, insanın müdahalesine gerek duyulmadan kendine verilen görevleri yerine getirerek amaca uygun hareket etmesini sağlayan bir bilim dalıdır. Sibernetik biyolojik ve yapay sistemler arasındaki haberleşme ve kontrol sistemleri üzerine yoğunlaşmaktadır.
 
Geleceğin mesleklerinden Sibernetik disiplini aralarında bilgi alışverişi, kontrol, yönetim ve ayarlama mekanizmalarının kurulduğu sistemleri inceler. Canlılar ile kendi kendini düzenleyebilen makineler arasındaki çalışma benzerliğini inceler. Bu anlamda organize varlıkların davranış bilimi olarak açıklanabilmektedir. 
 

Sibernetik Bilimi Ne İş Yapar? 
 

Sibernetik bilimi bilgisayar ve bilgisayar ağları gibi karmaşık bilgi sistemleri, yapay zeka, mühendislik, yapılandırmacı epistemoloji,  yönetim, psikanaliz, psikoloji gibi insan bilimleri, insan vücudu ve sistemik alanlarında çeşitli çalışmalar üzerinde duran bir bilim dalıdır. 
 
Yapay ya da biyolojik sistemlerin arasındaki kontrol ve iletişim ilkesine dayanarak aynı bir insan gibi ve kendi kendine öğrenebilen ve kendi kontrolünü sağlayabilen bir makinenin genel teorisidir. Burada amaca uygun hareket etmesini bilen bir makine bulunmaktadır. Bu makine çevresine amacına uygun sinyaller göndererek durum ile ilgili dönütler alır. Tamamen matematiksel hesaplamalara dayanan sibernetikte, kullanılan herhangi bir sistemde mesajlar semboller şeklinde alıcıya iletildikten sonra feedback yardımıyla merkez sistem geri bilgilendirilir. Ana sistem bu şekilde olası hataları, sorunları ya da olumlu sonuçları alarak haberdar olur. Sibernetiğin en güzel örneği insan vücududur. Bilim adamları insan vücudundaki işleyişi ve düzenlemeyi sibernetik ile yapay olarak oluşturmaya çalışırlar. 
 

Sibernetik Ne İş Yapar?

 
Sibernetik, canlıların hareket becerisi ve yeteneği ile makineler arasındaki çalışma benzerliklerini araştırmaktadır. Diğer bilim dalları arasında köprü durumunda bulunan sibernetiğin temelinde bilim dallarının temelinde bulunan kavramların diğer bilim dalları ile arasında disiplinli ilişkiler kurabilmesi bulunur.  Bu anlamda sibernetik, kavramlar ve disiplinler arası öğrenme, etki etme, kontrol ve verimlilik gibi konuları içinde barındırır ve çeşitli sektörlerde bu konularda çalışmalar yapar. Endüstride, teknik alanlarda ya da ekonomide bulunabilen sibernetik, birbirinden farklı disiplinler arasında bağlantı görevi görür. 
 
Geleceğin mesleği olan Sibernetik canlılar ve makineler arasında haberleşme ve kontrolü sağlayan makineler arası çalışma benzerliklerini araştıran bilimdir. Sibernetikte transformasyon yani durum değiştirme kabiliyetinde olan her türlü dinamik sistem akla gelir. Canlıların ve makineler durum değiştirme, transformasyon özelliğine sahiptir. Canlılarda transformasyon kabiliyeti zihin ve bilinç faaliyetlerinde gerçekleşirken, makinelerde ise feedback ve enformasyon kontrol sistemi ile gerçekleşmektedir. 
 
Canlılarda var olan transformasyon kabiliyeti, teknolojinin ilerlemesi ile birlikte makinelerde de gerçekleşebilmektedir. Makinelerdeki bu  durum değiştirmeye, otomatik kontrol sistemleri de adı verilmektedir.  Gemilerin açık denizlerde rotalarını belirleyerek ilerlemeleri, uçakların otomatik pilot yardımıyla yol alması ya da inişe geçmesi ya da ileri teknolojik araçlarda bulunan yol kontrol sistemleri   sibernetik biliminin gelişmesi ile mümkün olmuştur. Sibernetik ile makinelerde oluşturulan ve gerçekleştirilen bilgi alışverişi ve bu bilgi alışverişi ile yönetim kabiliyeti kurma gerçekleşir.
 
Sibernetik Bölümü Üniversitelerde Bulunuyor Mu?
 
Ülkemizde Sibernetik bölümü bulunmamaktadır. Mühendislik fakültelerinde Sibernetik bölümünün açılmasıyla ileri teknoloji gelişecek ve ve bu alanda yapılan yatırımlar da artacaktır.
 
Sınav Eğitim Kurumlarında öğrencilerimizi profesyonel akademik çalışmalarla desteklemekteyiz. Alanında deneyimli  branş öğretmenlerinin bulunduğu, size en yakın  Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilir ya da Sınav Koleji resmi internet adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.
 
Bilgisayar Mühendisliği bölümü başarı sıralaması, Bilgisayar Mühendisliği bölümü taban puanları, 2021 taban puanları, Bilgisayar Mühendisliği bölümü başarı sıralamaları,  bölümü için kaç puan gerekir, Bilgisayar Mühendisliği  bölümü başarı sırası, Bilgisayar Mühendisliği TYT AYT YKS taban puanları 2021, Bilgisayar Mühendisliği bölümü hangi üniversitelerde var, , Bilgisayar Mühendisliği hangi puan türü, kaç yıllık, Bilgisayar Mühendisliği Vakıf üniversite ücretleri ve Bilgisayar Mühendisliği TYT AYT YKS taban puanları hakkında detaylı bilgi almak için Sınav Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimlerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
 
 

Bunlara da göz atın!