ÖN KAYIT
SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ

Sistem Mühendisliği Nedir?

 
Sistem mühendisliği, teknolojik yenilikleri sistemli bir planlama yaparak, geliştirme aşamalarına sokmak için bilimin çeşitli dallarındaki bilgileri ve mühendislik bilgilerini kullanma tekniğidir. Asıl olarak Sistem Mühendisliği, bir mühendislik dalı değildir. Çok yönlü mühendislik problemlerini çözmek için bilimden ve diğer mühendislik dallarından faydalanarak etkili bir kombinasyon içinde kullanma tekniği olarak açıklanabilir. Daha çok planlama, yön eylem araştırmaları, tasarım işlevselliği ve teknolojik yenilikleri içerir.
 

Sistem Mühendisleri Ne İş Yapar?
 

Sistem ilke ve kavramlarının teknolojik ve bilimsel yöntemleri kullanarak mühendislik sistemlerinde başarılı bir biçimde kullanılmasını ve geliştirilmesini sağlamak için disiplinler arası uygulanan bütünleştirici bir yaklaşım olan Sistem Mühendisliği, kompozit sistemler oluşturur, sistemi yönetir ve analiz eder. Oluşturulan bir sistemin tüm aşamalarını göz önünde bulundurarak sistemi organize eder.

Sistem Mühendisliğine en iyi örnek havacılıkla görülmektedir. Bir uçağın yapımında uçağın mekanik kısmı makina mühendisleri tarafından, donanım kısmı bilgisayar mühendisleri tarafından, elektrik ile olan kısmı elektrik mühendisleri tarafından yönetilmektedir. Sistem mühendisleri ise tüm mühendislikle ilgilenen bir yapıdadır. Uçağın ya da bir sistemin yapımında her aşama sistem mühendisleri tarafından göz önünde bulundurulur ve takibi yapılır. Sistemin tüm parçalarını organize edebilmek için gerekli ilkelerin takibini yapar. Sistem Mühendisleri, disiplinlerarası koordinasyonu sağlayan bir alan olmasından dolayı, sözü edilen mühendislik dallarında az da olsa uzmanlığa sahiptir.
 
Projelerin tasarlanması, üretilmesi ve uygulanabilmesi aşamalarında sistemlerin temel planını oluşturan Sistem Mühendisleri, ihtiyaçlara göre ortaya çıkabilecek problemlerin belirlenmesinde, değerlendirilmesinde, çözümünde aktif olarak bulunmaları gerekmektedir. Süreci değerlendirebilen ve çözüm geliştirmeyi içeren bir süreklilik içinde bulunan sistem mühendisleri, var olan problemin çözüldüğünden emin olmak için tekrar sistem performansını test ederek tüm sürecin değerlendirilmesini yeniden yapar.
 

Sistem Mühendisinin Sorumlulukları Nelerdir?
 

Sistem mühendislerinin temel amacı bir sistemin verimli bir hale getirilmesi için gereken süreçlerin geliştirilmesi ve süreçlerdeki verimsizliklerin ortadan kaldırılarak iyileştirme çalışmalarının yapılmasıdır. Sistem mühendislerinin sorumlulukları arasında, sistemi oluşturan bileşenlerin koordinasyonu, sistem operasyonlarının sağlanması, sistem performansının değerlendirilmesi, zamanlama yapılması, maliyet analizi çıkarılması, eğitim ve destek sağlanması, sistemin analiz edilmesi, test edilmesi, sistem son halini almadan önce yeniden test etme süreçlerinin tamamlanması, olası verimsizliklerin uygun şekilde çözümlenmesi bulunmaktadır. 


 

 
 

Sistem Mühendisi Olmak İçin Gereken Özellikler Nelerdir?
 

Sistem Mühendisi olmak için kişinin analitik düşünme becerisine ve yeteneğine sahip olması, gelişmeye ve yeniliklere açık olması, teknolojiyi yakından takip etmesi ve araştırma becerisinin gelişmiş olması gerekmektedir. Akademik bakımdan, İngilizce bakımından ve analitik değerlendirme bakımlarından bireyin iyi olması, sektörde diğer sistem mühendislerinden daha önde olmasının da teminatı olmaktadır.
 

Sistem Mühendisliği Okumak İçin Ne Yapılmalı?

 
Sistem Mühendisliği okumak için öncelikle lise eğitiminin tamamlanması ve sonrasında AYT sınavında alınan puanın Türkiye’de bulunan üniversitelerinSistem Mühendisliği bölümü taban puanını geçmesi gerekmektedir.
 

Sistem Mühendisliği Hangi Puan Türü ile Öğrenci Almaktadır?

 
Sistem Mühendisliği bölümü sayısal puan türüne göre öğrenci almaktadır. Üniversite sınavına giren ve Sistem Mühendisliği bölümünü kazanmak isteyen öğrenciler hedeflerindeki Sistem Mühendisliği alanını kazanmak için lisede alan seçimlerini sayısal olarak yapmalıdırlar.
 

Üniversitelerde Sistem Mühendisliği Bölümünün Dersleri Hangileridir?

 
Üniversitelerde Sistem Mühendisliği bölümünün dersleri 1. ve 2. yıl Endüstri Mühendisliği ile beraber alınmaktadır. 3. ve 4. sınıfta ise Sistem Mühendisliği dersleri okutulmaktadır. Üniversitelerde Sistem Mühendisliği bölümünün dersleri ise akademik ingilizce, fizik, kimya,   endüstri mühendisliğine giriş, mühendislikte çizim, bilgisayar programlama, algoritma, matematiksel modelleme, sistem tasarımı, sistem dinamiği ve modelleme, lineer cebir, sistem mühendisliği metodları ve diferansiyel denklemler dersleridir. 
 

Sistem Mühendisliği Bölümü Mezunları Nerede İş Bulabilirler? Sistem Mühendisliği Bölümü Mezunları İş İmkanları Nelerdir?

 
Sistem Mühendisliği Bölümü mezunları savunma sanayinde tasarım, tedarik zincir yönetimi, proje yöneticiliği ile ERP-SAP danışmanlığı görevlerinde, üretim ve hizmet sektörlerinde ise AR-GE çalışmaları,  planlama, otomasyon, bilgi süreçleri tasarımı, mekatronik , fabrika tasarımı ile lojistik alanlarında rahatlıkla iş bulabilirler. İş imkanları oldukça geniş olan Sistem Mühendisliği Bölümü mezunları dilerlerse yurtdışında da kolaylıkla iş bulabilmektedirler. 
 

Sistem Mühendisliği Bölümü Mezunlarının Çalışma Alanları Nelerdir?
 

Sistem Mühendisliği Bölümü mezunlarının çalışma alanları oldukça geniştir. Birçok alanda ve sektörde sistem mühendisliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Endüstriyel kurumlar, yazılım geliştirme, ulaştırma ve iletişim kurumları ve finans ile ilgili birimlerdir ve mühendisliğin her alanında hemen her sektörde çalışabilir.
 



 

Sistem Mühendisliği Bölümünden Mezun Olan Kişilerin Sahip Olması Gereken Yetenekler Nelerdir?

 
Sistem Mühendisliği bölümünü okumak isteyen ve bu alanda kariyer yapmak isteyen öğrencilerin öncelikle matematiğe ve bilime karşı ilgili olmaları gerekmektedir. İletişim araçları ile bilgisayarları etkin olarak kullanabilmelidir. Sorunları çözmek için analitik ve sonuç odaklı düşünme becerilerinin gelişmiş olması, problem çözme ve karar verme becerilerinin gelişmiş olması önemlidir. Varlık yönetimi, proje yönetimi, güvenlik birimleri ile sürekli olarak iletişim içinde olacağı için  İletişim becerilerinin yüksek olması da sistem mühendisliği bölümünden mezun olan kişilerden beklenen özellikler ve yeteneklerdir. Sistem mühendisleri, sistemleri analiz etme ve geliştirme çalışmaları için  proje yöneticileri ve mühendislik ekipleri ile  koordineli olarak çalışırlar. Farklı ekipleri birbirine bağlama ve organize etme, sistemin bakım, performans, analiz, test ve bütçe çalışmalarında bulunma, ölçülebilir risk değerlendirmeleri yapma üzerine uygun plan hazırlayarak çalışmalarda bulunurlar.
 
Sistem mühendisler idisiplinlerarası yaklaşım uygulayarak verimli ve efektif sonuçlar üreterek teknik ihtiyaçların süreçlere dönüştürülmesinde rol oynarlar. Mühendislik ekibi ve proje yöneticisi arasında köprü görevi de görmektedirler.
 
Sistem Mühendisliği bölümünde bilgi güvenliği, güvenlik ve entegrasyon en temel becerilerdendir. Uygulama geliştirme ve sistem yazılımı ise profesyonelliği oluşturan beceriler kapsamındadır. 
 

Türkiye’de Sistem Mühendisliği Bölümü Olan Üniversiteler Bulunuyor Mu?

 
Türkiye'de Sistem Mühendisliği bölümü Endüstri Mühendisliğinin alt dalı olarak bulunmakta ve üniversitelerin akademik tablolarında Endüstri ve Sistem Mühendisliği olarak geçmektedir. Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü üniversite sınavında AYT puanına göre öğrenci kabul etmektedir ve dört yıllık lisans öğrenim süresi mevcuttur. Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü öğrenim dili ise İngilizcedir.  Donanım, yazılım ve teknoloji dili İngilizce olması bakımından, öğrencilerin özellikle İngilizce olarak eğitim almaları hedeflenmektedir. 
 
Sınav Eğitim Kurumlarında öğrencilerimiz profesyonel akademik çalışmalarla desteklenmektedir. Alanında deneyimli  branş öğretmenlerinin bulunduğu, size en yakın  Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilir ya da Sınav Koleji resmi internet adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.
 
Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü başarı sıralaması, Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü taban puanları,Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü 2020 2021 taban puanları, Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü başarı sıralamaları, Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü için kaç puan gerekir, Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü başarı sırası, Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü TYT AYT YKS taban puanları 2020 2021, Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü hangi üniversitelerde var, Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü hangi puan türü, Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü kaç yıllık, Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü Vakıf üniversite ücretleri ve Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü TYT AYT YKS taban puanları hakkında detaylı bilgi almak için Sınav Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimlerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
 

Bunlara da göz atın!