ÖN KAYIT
STEM NEDİR?

 

STEM NEDİR?


STEM içinde çeşitli bilim dalları barındıran bir eğitim türüdür. Öğrencilerin hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olan, onları cesaretlendiren, öğrendikleri bilgileri şekillendirmeye müsade eden ve önceden öğrendikleri bilgileri yenileriyle pekiştirmelerini sağlayan bir eğitim modeli olarak karşımıza çıkmaktadır.

21. yüzyıl öğrenci merkezli eğitim sisteminde, teknoloji ile bağlantılı herşey öğrencilerin ilgisini çekmektedir. STEM eğitimine gösterilen ilgi ile bu eğitim son yıllarda yayılım göstermektedir. STEM eğitimi ve STEM etkinlikleri ile öğrencilerin üreten bireyler haline gelmesi amaçlanmaktadır
 
 

 

STEM EĞİTİMİNDE KULLANILAN DİSİPLİNLER


STEM Eğitimi, öğrencileri dört özel disiplin olan bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik  alanlarının disiplinlerarası, uygulamalı bir yaklaşım ile eğitme fikrine dayanan bir eğitim programıdır.

Bilim; deney ve gözlem yoluyla, kainattaki olgu ve olayların gerçekliğe dayandırılması, evrenin sistematik olarak incelenmesini kapsayan entelektüel bir faaliyettir. 

Teknoloji; mal veya hizmetlerin üretiminde kullanılan teknik, beceri, yöntem ve süreçlerin toplamı olan teknoloji aynı zamanda  bilimsel bilginin endüstri alanında kullanılması ve uygulanmasıdır.

Mühendislik; matematiksel, teknik ve sosyal verilerin kullanılarak yapılar, makineler, motorlar, sistemlerin tasarımı, üretilmesi, kullanımı, geliştirilmesi ile ilgili teknoloji alanıdır.Bu alan ile karmaşık sistemler analiz edilebilir,  

Matematik, miktar, şekil, veriler ve düzenleme mantığıyla ilgilenen bilimdir. Günlük hayatımızdaki her şeyin yapı taşı olan matematik temel disiplinler arasındadır.

 


 

STEM EĞİTİMİNİN AMACI NEDİR?


STEM eğitiminin amacı, öğrencilerin teknoloji, bilim, mühendislik ve matematik gibi disiplinlerdeki temel bilgi düzeyinin artırılması, gündelik yaşam içerisinde yaratıcı ve pratik çözümler bulabilmesidir. Bunun yanında STEM çalışmalarının amacı, öğrencilerin geleceğe yönelik çalışmalarında, profesyonel hayata adım atmaları ile beraber akademik olarak üniversiteli öğrencilerin sayısını artırmaktır. 

STEM eğitim modeli ile modern ve bilimsel tartışmalara, teknolojik gelişmeler hakkında fikir beyan edebilmeye ve olayların ya da gelişmelerin sonuçları ile ilişkin anlayışla meşgul olma becerisidir. Bu model eğitim ile öğrencilere erken yaşlarda yaratıcılık, esnek ve eleştirel düşünme becerisi kazandırılır. Toplumda sorumluluk, yaratıcılık ve üretkenlik becerileri kazandırılması ve bu becerilerin artırılması hedeflenir.
 

STEM EĞİTİMİ EĞİTİM MÜFREDATINA KATILMALI MI?

 
Öğrenciler ilk akademik yıllar olan ilköğretim döneminde ve  eğitim yolculuklarının başında STEM dersleri ile hayalini kurdukları mesleklere çok daha rahat bir biçimde hazırlanırlar. Birçok çocukluk hayali olan astronot olmak, bilim adamı olmak, deneyler yapan mucit olmak belki de zoolog olmak aslen STEM etiketi altında bulunur. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarının birleşiminden oluşan bu eğitim yöntemi okul müfredatının içinde bulunan fen ve matematiği zaten içermektedir. 
 
Peki, madem şu anda müfredatta fen ve matematik dersleri hali hazırda bulunuyor, o zaman ‘Neden STEM eğitimi tüm dünyada bu kadar önemli bir hale geldi? STEM Eğitimi, eğitim müfredatının içinde yer almalı mıdır?  STEM eğitiminde öğrenci  kazanımı ne olmaktadır?’ Bu soruların tek cevabı; öğrencinin kariyer hazırlığıdır. STEM eğitimi bilim (fen), matematik, mühendislik ve teknoloji alanlarını birbirine bağlamak ve disiplinlerde bulunan bilginin bağlamsallaştırılması ile beraber öğrenciler için uygun hale getirilmesine yardımcı olur.

 

 
 
Bir öğrenci ileriki dönemlerde ve kariyer planlaması yaparken bilim ya da teknoloji alanlarından birini seçmeyebilir. STEM eğitimi öğrencilerin gelecekte yapacakları seçimlerde ve işlerde başarılı olmalarını sağlayacak beceriler geliştirmelerine yardımcı olur. Başka bir deyişle,  STEM eğitiminin faydalarını seçeceği diğer alanlarda görmek mümkün olmaktadır. Ancak yine de teknoloji ve bilim alanındaki gelişmeler işgücünün hızla büyüyen sektörleri arasında bulunduğu için en azından tüm ilköğretim öğrencilerinin temel STEM becerilerine sahip olmaları oldukça önemlidir. 
 
STEM eğitimine katılan öğrenciler, STEM eğitimi almayan akranlarından daha üst seviyede bilişsel kazanımlar ve olumlu anlamda davranışsal farklılıklar edinirler. STEM eğitimi, aktif öğrenmeyi ve aktif derse katılımı teşvik eder. Bu anlamda STEM eğitimi alan öğrenciler akademik alanlarda çok daha iyi öğrenen konumuna gelirler.
 

ANAOKULUNDA STEM EĞİTİMİ NEDEN ÖNEMLİDİR?


Bir çocuğun erken yaşta bir konuyu anlaması ve konuya aşinalığı çocuğun erken dönemde beynini şekillendirir. Fen ve matematik eğitiminin küçük yaşlarda başlaması gerektiği ile ilgili araştırmacıların bu konu ile ilgili uzlaşmacı tavırları bulunmaktadır. Okul öncesi çocuklar doğaları gereği meraklıdırlar ve hemen her şeyi keşfetme isteğindedirler. Okul öncesi çocuklar için Neden? Nasıl? Niçin? gibi sorular hayatı, etraflarında olup biteni anlama, öğrenme, keşfetme ve araştırma arzusu ile sorulan gayet doğal sorulardır. 
 
Okul öncesi dönemde uygulanan STEM eğitiminin erken gelişim üzerindeki etkilerini ölçmek oldukça zordur. Ancak yapılan araştırmalar, okul öncesi erken düzeyde  STEM eğitimine maruz kalan çocukların gelecekteki akademik kariyerlerinde ve akademik başarılarının bir göstergesi olduğu belirtilmektedir. Yapılan çalışmalarla ileriki dönemde karmaşık STEM kavramlarını ya da problemleri anlamaya hazır olduklarını kanıtlar niteliktedir.
 
STEM eğitimine maruz kalan öğrenciler, STEM Eğitimini daha fazla fırsat keşfetmek istemektedirler. Bu da okul öncesi çocuklarda özellikle yaratıcılığı, problem çözebilme ve yeni çalışmalar yapabilme becerisinin gelişmesine sebep olmaktadır.Bu bakımdan, eğitimciler  ve okul yönetimleri STEM derslerini müfredatlarına ne kadar erken uygularsa, bir çocuğun STEM öğretimindeki becerileri hakkında daha derin bir anlayış geliştirme ve geleceklle ilgili  kendini geliştirme ve hayatını yönlendirme şansı o kadar artacağı konusunda hemfikirler. 

 

 
 
STEM Eğitimi deneysel, deneyimsel ve probleme dayalı öğrenme becerileri ve stratejiler kavramına dayanmaktadır. STEM temelli erken çocukluk eğitiminde çevrede bulunan doğal nesnelerden maksimum düzeyde yararlanılmasını kapsamaktadır. Okul öncesi dönemde STEM etkinlikleri daha çok soru sorma, keşfetme, yaratma ve varsayım yapabilme üzerine dayalıdır. Okul öncesi eğitim döneminde, okul öncesi öğretmenlerinin rehberliği ile yapılan çalışmalarda çocuklar STEM eğitimlerine daha çabuk ulaşabiliyor. Doğa bilimleri, matematik, teknoloji, mühendislik, fen bilimleri gibi konuların okul öncesi döneme entegre edilmiş olması ile ve okul öncesi öğretmenlerin bu kavramlatrı, süreçleri ve yapılacak faaliyet ve etkinlikler hakkında bilgi sahibi olmaları, çocukların günlük aktiviteleri içine dahil edebilmeleri gerekmektedir. 
 
STEM eğitimi bugün sadece okullarda değil erken okul öncesi dönemde ebeveynlerle beraber ya da ebeveynlerin rehberliğinde yapılan basit jenga tahtaları ile oluşturulan basit projeler ve sistemlerle ev ortamında da oluşturulabilir.  STEM eğitimine maruz kalan çocuklar bu konuya çok daha fazla ilgili olurlar ve sonraki yıllarda akademik anlamda gözle görülür başarı ve fark ortaya çıkar.

 

 
 

İLKÖĞRETİM DÖNEMİNDE STEM EĞİTİMİNİN ÖNEMİ


Çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren oyun ile beraber keşfetmeye, sorgulamaya ve meraklarını gidermeye çalışırlar. STEM eğitimi çocukların zihinlerinde erken yaşlarda oluşan çalışma ve öğrenme biçimleri ile çok uyumludur. Çocuklarda STEM sevgisini beslemenin en iyi yolu ise merakı teşvik etmektir. 
 
Gerçek hayatın bir simgesi olan STEM eğitimi son yıllarda okulların programlarına dahil ettiği bir eğitim olarak karşımıza çıkmaktadır. STEM eğitimi dört özel disiplinin ki bunlar bilim, mühendislik, matematik ve teknolojidir, disiplinler arası ve uygulamalı bir yaklaşım modeli ile eğitime dayanan eğitim-öğretim şeklidir. Bir eğitim sistemi olarak var olan STEM eğitiminin temelleri ve ön hazırlığı anaokulu yıllarında olmaktadır. Ancak akademik anlamda STEM’i öğretmeye başlamak için en iyi zaman ilköğretim yıllarıdır. Bu yıllarda öğrencide temel bilim ve matematik bilgisi oluşmaktadır. 
 
İlköğretim döneminde müfredatlar arası yaklaşım ile çocukların oyun ile keşfetme, oluşan problemlerin çözümü, çoklu düşünme gibi beceriler çocuklara kazandırılmaktadır.
 
İlköğretim döneminde yapılan STEM çalışmalarında öğretmenin öğrencilere vereceği sevgi, projelere destek ile beraber yapılan STEM konularını anlamaya yönelik çalışmalar, bu eğitimin çocuklar tarafından çok daha rahat kavranılmasına yardımcı olmaktadır. STEM eğitimini okul programına entegre edilmesi ile beraber çocuklar gelecekle ilgili meslek seçimlerini ve kariyer planlarını oluşturmakta zorluk çekmemektedirler.

 


 

STEM AÇILIMI NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

 
STEM Eğitiminin içeriklerine yakından bakmak gerekirse;
STEM kelimesi;
SCIENCE -Bilim
TECHNOLOGY - Teknoloji
ENGİNEERING - Müdendislik
MATHEMATICS - Matematik kelimelerinin baş harflerinden oluşur.

Science-bilim kelimesinin baş harfi olan ’S’, sadece doğa bilimleri değil, bunun yanı sıra beşeri ve sosyal bilimleri de içermektedir. 
Technology-teknoloji  kelimesinin baş harfi olan ‘T’, el becerisi, mal ve hizmetlerin üretimi ile buna yönelik amaçların gerçekleştirilmesi anlamına da gelmektedir. 
 
Engineering-mühendislik kelimesinin baş harfi olan ‘E’ ile tasarım, modelleme ve üretim anlamına gelmektedir.
Mathematics-matematik kelimesinin baş harfi olan ‘M’, problem çözmenin yanı sıra numaralar, uzay, fizik, felsefe ve fen gibi konularla da ilişkili olduğu için, bu anlama da gelmektedir. 
 
Sınav Okullarında verilen STEM eğitimi ile öğrencilere gerçek hayatla ilişkisi bulunan bir problem verilerek onları araştırma yapmaya, üretmeye, ürettikleri prototipleri sunmaya ve buldukları çözümün iyi ve pozitif sonuçlar getireceğine ikna etmeye doğal bir süreç olarak yönlendirilirler. STEM dersleri ile proje bazlı eğitim süreçleri tamamlanır, öğrencilerin aktif katılımı ile teorik bilgiler kalıcılık sağlar. Problem çözmeden, araştırmaya, tasarımdan prototip oluşturmak  için malzeme seçimine kadar bir çok aşamaları olan STEM dersleri uygulama ve gerçekleştirilmesi bakımından sabır gerektiren bir süreçtir. Bu süreç dahilinde öğrencilerin zihinsel faaliyetleri de sürekli olarak canlı kalmaktadır. Şu bir gerçektir ki STEM eğitiminin öğrenciyi gerçek hayata hazırlamadaki etkisi ve katkısı çok büyüktür.

 

 

STEM EĞİTİMİ VE STEAM EĞİTİMİ NEDİR?

 
STEM ve STEAM nedir? Neden STEM eğitimine ihtiyaç var? Son dönemlerde özellikle STEM ve STEAM isimlerini okullarda verilen eğitim programlarının içinde sıklıkla duyuyoruz. Detaylar makalemizde...
 

STEM EĞİTİMİ SON YILLARDA ÜLKEMİZDE RAĞBET GÖRMEYE BAŞLADI

 
Dünyada son 20 yıldır eğitim alanında birçok hükümet, kurum ve kuruluş tarafından desteklenen, maddi anlamda özel bir bütçe ayrılan ve devletlerin kendi içlerinde ortak odak noktası haline gelen STEM eğitimi ülkemizde son yıllarda rağbet görmeye başlamıştır.
 
STEM, Teknoloji, Fen,Matematik ve Mühendislik alanlarını vurgulayan bir eğitim müfredatıdır. Dünyadaki gelişmiş ülkelerde STEM müfredatı, okullara ve kurumlara sağlanan kaynaklara bağlı olarak okul öncesi eğitimden doktora programlarına kadar uzanmaktadır. STEM'in odak noktası Amerika Birleşik Devletleri'nde görünse de  aynı zamanda küresel bir eğitim müfredatıdır. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri Eğitim Sisteminde ‘bilim, matematik, mühendislik ve teknoloji alanlarına ayrı ayrı ayrılan bütçelerin birleştirilmesi STEM eğitimi ile mümkün  olabilir mi? ‘ sorusunu  akıllara getiriyor. STEM Eğitimi, bilgi, bilim, araştırma teknikleri ve yaratıcılığın birleşmesi ile çok daha önemli hale geliyor. STEM tabanlı öğrenim modülleri,  okullarda öğrencilerin üniversite ve sonrası için yapacağı çalışmalarda, yüksek öğrenimde ve bu alanlarda özel kariyer peşinde koşma merakını artırmak için tasarlanan bir eğitim olarak birçok ülkede uygulanıyor. 

 

 
 
STEM (science, technology, engineering, mathematics)  eğitimi, öğrencilerin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik bilim dalları arasında disiplinler arası etkileşim ve bakış açısı bilgi ve beceri kazanmasını hedefler. Bütüncül bir eğitim yaklaşımı olan STEM eğitimi okul öncesinden başlayarak yükseköğretime kadar bütün eğitim sürecini kapsar. 
 
STEM eğitimi öğrencilerin ilgi, motivasyon ve başarılarını artıran, onların gerçek dünya problemleri içeren konularda yoğunlaşmasını sağlar. Bilim, teknoloji matematik ve mühendislik alanlarında kariyer yapmak isteyen öğrenciler için vazgeçilmez bütüncül bir eğitim yaklaşımıdır. 
 
STEM eğitimi dört bilim dalını içeren, öğrencilerin zihinsel süreç gelişimlerini destekleyen bunun yanı sıra girişimciliği, yaratıcılığı ve ürün geliştirme becerilerinin desteklenmesini sağlayan bir eğitim programıdır. Asıl olarak bir konu üzerinde buluş yapabilmek, bilimsel becerilerde ve girişimlerdeki farklılıklardan meydana gelmektedir. Girişimcilik, kişilerin hayallerini gerçekleştirmek amacı ile gereken inisiyatifi üzerine almak ve amaç edindiği konu üzerinde harekete geçmek olarak tanımlanmaktadır. Risk alıp harekete geçme süreci olan girişimcilik, kişiye farkındalığın yanı sıra üretim becerisi de kazandırmaktadır. 

 

 
 

STEM EĞİTİMİNİN ÖĞRENCİ ÜZERİNDEKİ POZİTİF ETKİSİ NEDİR?

 
STEM eğitiminde yapılan üretimler  ile öğrencilerdeki merak duygusu giderilir. Üretim yapabilmek özsaygının ve özgüvenin gelişmesinde son derece önemli bir yere sahiptir. Bu bakımdan STEM eğitimi alan bireyler özgüvenli ve farkındalık bakımından yüksek seviyede bireyler olurlar. 
 
Öğrencilerin ilgisini, enerjisini topluma hizmet edecek şekilde yönlendirmek, öğrencileri öğrenmeye teşvik etmek,  soru ve problemleri çözme de muhakeme yapabilme becerisini oluşturmak, çeşitli ve farklı ortamlarda yer almasına fırsatlar yaratmak, STEM eğitiminin hedefleri arasındadır.
 
STEM eğitimi ile öğrenciler gelecekte yapacakları seçimlerde ve hedeflerini ortaya koyma konusunda çok daha farkında ve olgun davranırlar.
 
STEM eğitimi ile disiplinler arası ayrım gözetilmeden, bütüncül bir yaklaşımla disiplinler arası entegrasyonu uyumlu şekilde oluşturacak şekilde eğitim çalışmalarının desteklenmesi hedeflenir. Anaokulu eğitiminden üniversite eğitimine kadar geçen süre boyunca öğrencilerin sorgulama yeteneğine sahip, meraklı, yetenekli öğrencilerin belirlenmesi ve bu anlamda üniversitelerin mühendislik, matematik, fen ve teknoloji alanlarına yönlendirilmesini sağlar. Stem eğitimi ile olumlu şekilde yönlendirilen gençler iyi işlere sahip olabilirler. Bu anlamda ülke bazında işgücü güçlenmesi, işletmelerin büyümesi ve  hızlanmasında da geniş anlamda STEM çalışmalarının pozitif etkisi olmaktadır.

 

 

NEDEN STEM EĞİTİMİNE İHTİYACIMIZ VAR?


Yenilik ve teknoloji sürekli ve sistematik olarak büyüyor ve günlük hayatımıza entegre oluyor. Dünyanın iyileştirilmesi anlamında bilgi, bilim ve araştırma çalışmalarına çok daha hız verilmesi STEM eğitimi sayesinde gerçekleşebilir. Bugün sadece inovasyon ve araştırmalar anlamında değil aynı zamanda  küresel ekonomiye katkı sağlama anlamında  etkili olacağı görüşler yer almaktadır.
 

STEM VE STEAM ARASINDAKİ FARK NEDİR?


STEM kelimesi, Science(bilim), technology(terknoloji), engineering(mühendislik), mathematics(matematik) kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş 21. yüzyılda uygulanmaya başlanan eğitim kavramıdır.
 
STEAM ilk kez Rhode İsland Tasarım Okulu’nda uygulanmaya başlanan bir öğrenme tekniğidir.  STEAM hareketi daha sonraları birçok okul ve eğitim kurumu tarafından benimsenmiştir. STEAM tekniği STEM hareketinden ortaya çıkmış, Art yani sanat kolunun katılımı ile oluşturulmuş olan bir kavramdır.  Bu anlamda STEM, STEAM kavramının yapı taşıdır. Hiç şüphesiz STEM eğitimi okullarda sınıfta çok önemli bir yere sahiptir. Ancak sanatın da katılması ile beraber estetik ve farklı bir bakış açısı yakalanır. Sanat içeren bir eğitim yapısı ile öğrenciler yaratıcılığı, eleştirel düşünmeyi ve kariyer planını düşünmeden diğer becerilerde deneyim kazanılması sağlanır.
 
STEAM çocukların ve gençlerin öğrendiklerini sanat ve teknoloji ile birleştirebilmesidir. Teknoloji içeren tasarımlara çocukların sanatçı gözüyle bakabilmelerini, farklı ve yenilikçi bakış açıları oluşturmayı amaçlar.Genel olarak  STEAM tekniğinin hedefi;
  • Tasarımı yapılan materyalin sanat ile bütünleşerek eğitime entegrasyonunu sağlamak
  • Araştırmayı ve araştırarak öğrenmeyi tasarım ve sanat merkezli hale getirmek
  • Yaratıcılığın ve yenilikçiliğin gelişmesini sağlamak
  • Birbirine benzemeyen bakış açıları ile oluşturulan materyalin anlam kazanmasında marjinal ve yenilikçi bir anlayış getirilmesidir.

 

 

ANAOKULU VE İLKÖĞRETİM KADEMELERİNDE STEM ÇALIŞMALARINI UYGULAYABİLMEK İÇİN 5 YÖNTEM

 
STEM becerilerini öğretmeye başlamak bir çocuk için hiçbir zaman geç değildir. Eğitim programının içine eklenebilecek matematik ve fen etkinlikleri ile öğrencilere, onların geri kalan hayatlarında yardımcı olacak  temel kavramlar öğretilebilir. Anaokul ve ilköğretim öğrencilerini okulda, gündelik hayatta ve gelecekteki kariyerlerinde ömür boyu başarılı olmalarını sağlamak amacıyla kullanılan STEM etkinliklerinde 5 farklı yöntem uygulanabilir. 
 
1 - Anaokulu ve ilköğretimde fen ve matematik dersleri başlangıç olarak veriliyor. Ancak teknoloji ve mühendislik dersleri genellikle göz ardı ediliyor. Okullarda kurulacak robotik kodlama atölye çalışmaları ve robotik kodlama kulübü ile içinde teknoloji ve mühendislik uygulamalarının bulunduğu STEM çalışmalarına ilk adım atılır.
 
2 - Okullarda genel Bilim Fuarı’ na ya da yıl sonu etkinlik çalışmalarına kadar beklemek yerine sınıf bazında bilim fuarı düzenlenebilir. Böylece öğrenciler kendi bilimsel görüşlerini ve deneylerini zaman kaybetmeden sunma fırsatı yakalarlar.
 
3 - Çocukların duyusal hissiyatını geliştirmek için kullanılan birbirine karıştırılmış seramik çamuru ile bir şeyler  yapmanın bir STEM etkinliği olabileceğini biliyor musunuz? Çocukların en sevdiği aktivitelerden biri olan çamur ile temel kimya dersini sınıfta kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
 
4 - Dijital okuryazarlık bir öğrencinin kariyeri için sahip olacağı en önemli becerilerden bir tanesidir. Klavye kullanımı, erken kodlama becerilerini öğreten bilgisayar oyunları ile dijital anlamda okur yazarlık çalışmaları yapılabilir. 
 
5 - Sanal ortamda gerçekleştirilen okul ya da  müze gezileri ile  teknoloji ve bilime merak uyandırabilir ve bunu STEM dersi ile birleştirebilirsiniz.

 

 

STEM EĞİTİMİ NEDİR?

 
STEM konuları küresel anlamda gelişmiş teknolojilere talep ve bilişim teknolojilerinde yaşanan bağımlılık nedeniyle özellikle son yıllarda gerek öğrenciler gerek iş ve kariyer anlamında sektörde oldukça yoğun ilgi görmektedir. Bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ve gelişmiş teknolojiler kazançlı kariyer fırsatlarıyla birçok sektörde yüksek oranda talep görmektedir. 
 
Aralarında bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik  alanların yer aldığı ve bu alanların tüm alt disiplini olan konuları içermektedir. İngilizce Science, Technology, Engineering ve Mathematics kelimelerinin baş harfleri alınarak oluşturulan STEM eğitimi yalnızca bu konu başlıklarını bir araya getirmekten çok daha ötesidir. Öğrencilere endüstri odaklı disiplinler arası bir eğitim ile beraber verilen beceri temelli eğitimleri kapsayan bir müfredata sahiptir. 

 

STEM DİSİPLİNLERARASI BECERİ TEMELLİ BİR EĞİTİMDİR

 
STEM disiplinlerarası beceri temelli bir eğitimdir. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplerinin eğitimlerden iki ya da üçünün alınması ya da STEM ile ilişkili bir eğitim alınması, STEM eğitiminin tam olarak tamamlandığı anlamına gelmemektedir. Teknoloji,  Bilim, Mühendislik ve Matematik disiplinlerinin entegrasyonu ile oluşan STEM Eğitimi gerçek dünya ve gerçek yaşam öğretim yöntemlerinin beraber kullanılması ile anlam kazanmaktadır. STEM Eğitimini böylesine değerli kılan dört disiplinle beraber gerçek yaşam bcerilerinin beraber olarak kullanılarak gerçek yaşama adapte edilebilmesidir. Teknolojik ve bilimsel gelişmelerdeki inovatif  STEM Eğitimi kullanımı ile kariyer ve iş olanakları da kendiliğinden gelmektedir. 

 


 

EN İYİ STEM KONULARI HANGİLERİDİR? 

 
En iyi STEM konuları hangileridir sorusunun cevabı geniş bir skalada incelenebilmektedir. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplerinin entegrasyonunu ifade eden STEM Eğitimi mimariden kimyaya, bilgisayar biliminden havacılık mühendisliğine kadar her konuda olabilmektedir.
 
En iyi STEM konularında eğitiminde ortak nokta; teknik, analitik ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesi, detaylara dikkat etmek ve hassasiyete verilen önemdir. 
 
Yurtiçi ve yurtdışı En iyi STEM konuları programları eğitimlerinden bazıları şu şekildedir;
 
  • Bilgisayar Bilimi
  • Elektrik Mühendisliği
  • İnşaat Mühendisliği
  • Uzay Mühendisliği
  • İstatistik 
  • Kimya Mühendisliği
  • Makine Mühendisliği
  • Matematik
  • Fizik
  • Kimya
  • Biyoloji
  • Biyokimya
  • Çevre Bilimi
  • Astronomi
  • Diş Hekimliği
  • Psikoloji
 

STEM EĞİTİMİ PROGRAMINA NEDEN KATILMALI?

 
Küreselleşen dünyada bilişim teknolojileri, internet, bilim ve teknoloji çok daha bağlantılı bir şekilde ilerlemekte ve gelişmektedir. Teknoloji ve bilim disiplinlerini kapsayan mühendislik alanları bu anlamda dünyada son derece popüler hale gelmiştir. STEM Eğitim programlarından ders alan ve Bilgisayar Bilimi, Elektrik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Uzay Mühendisliği, İstatistik, Kimya Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Biyokimya, Çevre Bilimi, Astronomi, Diş Hekimliği, Psikoloji öğrencileri mezun olduklarında özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde, İngiltere’de, Japonya’da ve Avustralya’da şirketlere girebilmektedir. STEM alanında eğitim alan ve az önce belirttiğimiz alanlarda okuyan öğrenciler farklı sektörlerde kritik beceriler elde etmektedir. Bu bakımdan öğrenciler STEM Eğitim programına katılarak bilişim ve teknoloji deneyimi kazanmalıdır.
 
Ülkelerin ekonomileri bilim ve teknoloji ile her geçen gün çok daha fazla desteklenmektedir. Bu destekle beraber STEM eğitimi programı alarak kendisini bu alanlarda geliştiren ve  STEM programlarında mezun olan öğrencilere sunulan istihdam imkanları her geçen gün hızla artmaktadır. 
 
STEM Eğitim Programı öğrenciyi özel becerilerle donatarak farklı disiplinlerde var olan yararlı ve çok çeşitli becerileri kazandırarak geliştirmeye yardımcı olur. Çok yönlü becerileri kazanan öğrenciler ise mezun olduktan sonra akademik kariyer ile iş hayatında çok daha fazla istihdam edilebilmektedir. Yurt içi ya da Yurtdışı STEM Eğitim Programlarını kapsayan alanlarda okuyan öğrenciler kariyer anlamında çok daha avantaj kazanabilmektedir. 
 
Günümüzde STEM disiplinlerini içeren en popüler işlere örnek olarak; Bilgisayar Sistem Yöneticisi, Biyomedikal Mühendisi, Çevre Mühendisliği bölümlerini söylemek mümkündür. Tıp endüstrisi için inovatif yazılımlar ve cihazlar tasarlayan Biyomedikal Mühendisi, İşletim sistemlerini, bilgisayar ağlarını ve yazılımları yöneten ve bu işlerden sorumlu olan Bilgisayar Sistem Yöneticisi, yenilenebilir enerji kaynakları, küresel ısınma, atık geri dönüşümü gibi çevre sorunlarına çözüm bulan Çevre Mühendisliği bölümleri ve bunlar gibi birçok bölüm  STEM disiplinlerini içeren en popüler işlere örnek olarak verilebilir. 
 



 

STEM EĞİTİMİ PROGRAMLARINDA DÜNYANIN EN İYİ ÜNİVERSİTELERİ HANGİLERİDİR?

 
Teknoloji hızla ilerlerken paralel olarak gelişmeye de devam etmesi STEM Eğitim Programlarının artık bir lüks değil bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Bu gelişme ve ilerlemenin devam etmesi STEM Eğitimi alan STEM programlarına katılan kişilerin daha tercih edilebilmesine de olanak sağlıyor.
 
Günümüzde dünya çapında birçok ülke ve üniversite bilim ve teknoloji tabanlı olarak eğitim veriyor. Her yıl binlerce üniversite teknolojide ve bilimde kendini geliştirmek isteyen milyonlarca öğrenciye kapılarını açıyor. 
 
Kolej STEM Eğitim Programı aldıktan sonra bu alana ilgisi bulunan öğrenciler eğitimlerini yurtdışında devam ettirmek isteyebiliyorlar. Peki STEM eğitim programlarında dünyanın en iyi üniversiteleri hangileridir? 
 
STEM eğitim programlarında dünyanın en iyi üniversiteleri 
 
  • University of Oxford 
  • Massachusetts Institute of Technology
  • California Institute of Technology
  • Stanford University
  • Technical University of Munich, STEM Eğitim Programlarında dünyanın en iyi üniversitelerindendir.

 


 

STEM VE STEAM ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

 
STEM ve STEAM arasındaki farklar nelerdir sorusu, öğrenci velilerinin arama motorlarında en fazla aradığı konuların başında gelmektedir. Peki, STEM ve STEAM nedir? Neden STEM eğitimine ihtiyaç var? Detaylar makalemizde...
 

STEM 

 
STEM  (science, technology, engineering, mathematics)  Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik disiplinlerini vurgulayan bir eğitim müfredatıdır. Öğrencilerin bu disiplinler arası etkileşimi içerisinde bütüncül bir eğitim yaklaşımı içerisinde beceri ve bilgi kazanmasını hedefler. STEM eğitimi okul öncesinden başlamakta ve yükseköğretime kadar bütün eğitim sürecini kapsamaktadır.
 
STEM kelimesi, Science(bilim), technology(terknoloji), engineering(mühendislik), mathematics(matematik) kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş 21. yüzyılda uygulanmaya başlanan eğitim kavramıdır.
 

STEAM NEDİR?

 
STEAM, STEM hareketinden ortaya çıkmış, Art yani sanat kolunun katılımı ile oluşturulmuş olan bir kavramdır.  STEAM kelimesi ise Science(bilim), technology(terknoloji), engineering(mühendislik), art (sanat), mathematics(matematik) kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş 21. yüzyılda uygulanmaya başlanan bir eğitim kavramıdır. Bu anlamda STEM, STEAM kavramının yapı taşıdır. 
 
STEM eğitimi okullarda sınıfta çok önemli bir yere sahiptir. Sanatın da katılması ile beraber estetik ve farklı bir bakış açısı STEAM ile yakalanmaktadır. Sanat içeren bir eğitim yapısı ile öğrencilerin yaratıcılığı geliştirilir. Öğrencilerin STEAM eğitimi ile eleştirel düşünmeyi ve kariyer planını düşünmeden diğer becerilerde deneyim kazanılması sağlanır.
 
İlk kez Rhode İsland Tasarım Okulu’nda uygulanmaya başlanan bir öğrenme tekniği olan STEAM, daha sonraları birçok okul ve eğitim kurumu tarafından da benimsenmiştir. 
 
STEAM öğrencilerin öğrendiklerini sanatı teknoloji ile birleştirebilmesidir. Öğrenciler teknoloji içeren tasarımlara sanatçı gözüyle bakabilmeyi öğrenirler. STEAM eğitimi öğrencilerde farklı ve yenilikçi bakış açıları oluşturmayı amaçlamaktadır.
  
 STEAM tekniğinin hedefi; öğrencilerin tasarımı yapılan materyali sanat ile bütünleşerek eğitime entegrasyonunun sağlanması, öğrencilerin tasarım ve sanat merkezli araştırma yapmalarını ve araştırarak öğrenmelerini, yaratıcılıklarının ve yenilikçi anlayışlarının geliştirilmesi, güçlendirilmesi ve gelişmesi, farklı ve çeşitli bakış açıları ile oluşturulan materyalin anlam kazanmasında yenilikçi ve marjinal bir anlayış getirilmesidir.

 

 
 

STEM EĞİTİM PROGRAMI KÜRESEL BİR EĞİTİM MÜFREDATIDIR

 
Küresel bir eğitim müfredatı olan STEM müfredatı özellikle dünyadaki gelişmiş ülkelerde son 20 yıldır eğitim alanında hükümetler kurum ve kuruluşlar tarafından da desteklenmektedir.

Özel olarak STEM Eğitimi programlarına ciddi anlamda bütçe ayıran bu devletler arasında ABD, İngiltere, Japonya ve Avustralya bulunmaktadır. STEM eğitimi programları ülkemizde de son yıllarda rağbet görmeye başlamıştır. Bilgi, bilim, araştırma teknikleri ve yaratıcılığın harmanlanması ile çok daha önemli hale gelen STEM Eğitimi programı içeriğinde bulunan öğrenim modülleri ile öğrencilerin ülke içi ve ülke dışında lisans ve lisansüstü eğitim programlarına olan ilgisi de gün geçtikçe hızla artmaya devam etmektedir.  
 

STEM EĞİTİMİNDE ÖĞRENCİ KAZANIMLARI

 
STEM eğitimi öğrencilerin başarılarını artırarak ve motivasyonlarını güçlendirerek, reel dünya problemlerini ve konularını içeren konularda yoğunlaşmalarını sağlar. Bilim, teknoloji matematik ve mühendislik alanlarında kariyer yapmak isteyen öğrenciler için elzem bütüncül bir eğitim yaklaşımıdır. 
 
Bilim, teknoloji matematik ve mühendislik disiplinlerini kapsayan STEM eğitimi öğrencilerin zihinsel süreç gelişimlerini desteklemekte, yaratıcılıklarını geliştirmekte, girişimciliği ve  ürün geliştirme becerilerinin desteklenmesini sağlayan bir eğitim programıdır. 
 
Bir buluş yapabilmek ya da yapılan bir buluşu revize ederek daha kullanışlı hale getirmek yapılan girişimlerdeki farklılıklardan ve bilimsel becerileri kullanabilme ve geliştirebilme yeteneğinden meydana gelmektedir. Kişilerin hayallerini gerçekleştirmek amacı ile gereken inisiyatifi üzerine almak ve amaç edindiği konu üzerinde harekete geçmek olarak tanımlan girişimcilik kişiyi risk alarak harekete geçirmektedir. 
 
STEM Eğitimi Programı öğrenciyi öğrenmeye teşvik etmek,  soru ve problemleri çözme sırasında muhakeme yapabilme becerisini oluşturmak, çeşitli ve farklı ortamlarda yer almasına fırsatlar yaratmak, merakını, ilgisini, ve enerjisini halka hizmet edecek şekilde yönlendirmek gibi hedefleri içermektedir. 

 

 
 
STEM Eğitimi Programında yapılan eğitimler ile öğrencilerin merak duygusu giderilerek onların özsaygılarının ve özgüvenlerinin gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. STEM Eğitimi Programında  yer alan öğrenciler farkındalıkları yüksek, özgüveni gelişmiş, analitik düşünme becerilerini uygulayabilen bireyler olurlar.
 
STEM eğitimi ile öğrencileri hedeflerini ortaya koyma konusunda ve gelecekte yapacakları seçimlerde daha farkında ve olgun davranırlar.
 
STEM Eğitimi Programında disiplinler arası bütüncül bir yaklaşım ve disiplinler arası  entegrasyona uyumlu olacak şekilde eğitim çalışmalarının desteklenmesi hedeflenir.
 
STEM Eğitimi Programında anaokulu eğitiminden üniversite eğitimine kadar geçen süreçte, öğrencilerin merakı artırılır, sorgulama yetenekleri geliştirilir,  problem çözmede muhakeme becerisine sahip bireyler olmaları hedeflenir.  STEM alanında ilgisi olan öğrenciler üniversitelerin mühendislik, matematik, fen ve teknoloji alanlarına yönlendirilirler.

 

 

NEDEN STEM EĞİTİMİNE İHTİYAÇ VAR? 

 
STEM Eğitimi Programına teknolojinin, yeniliklerin ve bilimin sistematik ve sürekli olarak geliştiği ve yaşantımıza büyük ölçüde dahil olduğu bir dünyada hiç kuşkusuz büyük bir ihtiyaç vardır. 
 
Dünyadaki teknolojik ve bilimsel gelişmelerin takip edilerek geliştirilmesi, dünyanın iyileştirilmesi, küresel ekonomiye katkı sağlayarak iyileştirmede, araştırmalarda, yeniliklerde  ve insanlığa hizmet edilmesi anlamında bilgi, bilim ve araştırma çalışmalarına çok daha hız verilmesi STEM eğitimi sayesinde gerçekleşebilir. 
 

STEM - BİLİM, TEKNOLOJİ, MÜHENDİSLİK VE MATEMATİK 

 
STEM Eğitimi disiplinlerinden Bilim; doğa bilimleri, beşeri ve sosyal bilimleri, Teknoloji; el becerisi, mal ve hizmetlerin üretimi ve buna yönelik amaçların gerçekleştirilmesi, Mühendislik; tasarım, modelleme ve üretim, Matematik ise problem çözme,  fizik, felsefe, uzay ve fen gibi konularla ilişkilidir. 
 
STEM Eğitimi 21. yüzyıl öğrenci merkezli eğitim sistemdir. Günümüz çocuklarında ve gençlerinde teknoloji ve bilim ile bağlantılı herşey  onların ilgisini çekmektedir. STEM eğitimine gösterilen bu yoğun ilgi ile STEM eğitimi etkinliklerine daha fazla önem vermektedirler. STEM etkinliklerine katılan ve bu eğitimi alan öğrenciler üreten bireyler haline gelirler.
 


 

STEM DERSLERİ NASIL VERİLİR? 
 

STEM dersleri problem çözme süreçleri, araştırma, tasarım yapma, prototip oluşturma, malzeme seçimleri gibi bir çok aşamaları olan ve gerçekleştirme ve uygulama bakımından sabır ve süreklilik gerektiren derslerdendir. Bu süreçte öğrencilerin zihinsel faaliyetleri sürekli olarak canlı kalır. STEM eğitiminin öğrenciyi gerçek hayata hazırlar ve öğrenciye verdiği katkı çok büyüktür.
 
Öğrencilere gerçek hayatın içinden ve gerçek hayatla ilişkisi bulunan problemler verilen STEM eğitiminde öğrencilerin araştırma yapmaları, özgün fikirler üretmeleri, prototipler oluşturmayı ve bunları sunmaları, buldukları çözümün pozitif sonuçlar getireceğine ikna etmeye yönelik soru cevap çalışmalarına ve uygulama çalışmaları yapmalarını destekler.STEM derslerinde öğrenciler  eğitim süreçlerini proje bazlı hazırlarlar ve tamamlarlar. Öğrenciler STEM Derslerine aktif olarak katılım sağlarlar. Bu şekilde öğrendikleri bilgiler de kalıcı olur. 
 

STEM DERSLERİ ÖĞRENCİ KAZANIMLARI NELERDİR?

 
STEM derslerinde ve eğitiminde bir diğer önemli nokta da öğrencilerin teknolojik gelişmeler hakkında, modern ve bilimsel tartışmalarda düşüncelerini beyan edebilmeleri, olayların gelişme ve sonuçları hakkında eleştiri ve yorum yapabilme  becerisinin kazanmalarıdır. STEM çalışmalarında  öğrenciler sorulara farklı çözüm önerileri getirebilirler, önerileri geliştirme yeteneklerine sahiptirler ve nihai olarak  sorunun çözümüne ulaşırlar. 
 
Anaokulu ve okul öncesi dönemden başlayarak öğrencilere eleştirel ve esnek düşünme becerisi ve yaratıcılık kazandırılan STEM derslerinde ve eğitiminde öğrencilerin ileriki eğitim hayatında ve iş hayatında da yaratıcı ve üretim becerileri kazanmış olması hedeflenir.
 
STEM eğitiminde fen, teknoloji, matematik ve mühendislik disiplinleri bütün olarak ele alınır. STEM eğitimi ile öğrencilerin teknoloji, bilim, matematik mühendislik disiplinlerindeki temel bilgi düzeyleri artırılır ve öğrencilerin günlük hayat içinde farklı alanlarda yaratıcı ve pratik çözümler bulmalarına yönelik çözümsel düşünme becerileri kazandırılır.

 


 
STEM eğitiminde eğitimci kadrosunun da büyük önemi vardır. STEM Eğitimi veren eğitimciler  öğrencilerin arasındaki ekip çalışmalarını destekler ve öğrencilerin yaratıcılıkları geliştirmeye yönelik çalışmalar yaparlar. Öğrenciler STEM dersleri eğitimleri ve çalışmalarıyla düşünce temelli, problem çözme becerilerinin geliştirildiği, işbirliği ile çalışmaların yapıldığı, üretme temelli öğrenme süreci yaşarlar. 
 
STEM eğitiminde öğrenciler özgün düşünceyle nitelikli ürünler ve tasarımlar oluşturarak bi yandan yeni fikirler üretmenin ürettikleir fikirleri gerçekleştirmenin heyecanını yaşar bir yandan da bilimsel düşünce mantığını kavrarlar.
 
STEM eğitiminde öğrenciler bu ders için özel olarak hazırlanan kitlerden faydalanarak ürün oluşturma çalışmaları yaparlar. temel ve basit düzeneklerin kullanılması ile komplike görünen teknolojik cihazların nasıl oluşturulduğunu inceleme fırsatı bulurlar. Uygulamalı olarak tatbik edilebilen bu cihazları kitlere uyarlayarak modelleme yapabilirler. Her öğrencinin kademesine ve düzeyine uygun olarak gerçekleştirilen STEM eğitiminde öğrenciler temel teknoloji mantığının yaratıcı düşünme becerileri ile entegre edilmesi ile ortaya yaratıcı tasarımlar çıkarırlar. 
 
STEM eğitiminin diğer bir özelliği küçük yaşlarda verilen eğitimle öğrencilerin neden ve nasıl ilişkisi içinde etkin sorgulama yapmaları ve  ileri dönemlerde beyin fırtınası ile yaratıcı fikirler ortaya çıkarma becerileri geliştirmesidir. Grup çalışmaları içinde gerçekleşen STEM eğitimi çalışmalarında üretici bireyler olurken sorgulama, olaylardan sonuç çıkarma, bilimsel düşünebilme kazanırlar ve keyifli ders zamanı  geçirirler.  Çevreyi ve doğayı gözlem ve deneyimlerle öğrenirler.Sembolik ve ezberci olarak öğrenme yerine pratik düşünme, problem çözme teknik ve metodlarının geliştirilmesi, çözüme ulaşma, üretme, bilgilerin gerçek yaşama entegre edilmesi gibi temel matematik öğelerini deneyimleyerek öğrenirler. STEM içinde yer alan temel matematik uygulamaları, fen  ve  doğa etkinlikleri düzenli olarak yapılır. Öğrenciler doğal materyalleri kullanarak, sezgisel oyunlar ve etkinliklerle çalışarak keşif yaparlar. STEM eğitimi alan öğrenciler iş hayatına kazandıkları beceriler sayesinde daha kolay adapte olabilirler. STEM eğitimi ile öğrencilerin yaratıcılık, merak ve araştırma özelliklerinin öne çıkarılması hedeflenir.

 
 
 
 
Sınav Koleji ve Sınav Eğitim Kurumları olarak öğrencilerimizi alanında profesyonel ve nitelikli öğretmenlerimizle beraber yetiştiriyoruz. Size en yakın Sınav Koleji ile Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz ya da Google arama motoruna SINAV EĞİTİM KURUMLARI, sinav.com.tr yazarak SINAV KOLEJİ resmi internet adresinden ulaşabilirsiniz. 

STEM EĞİTİMİ
STEM
STEM EĞİTİMİ
STEM

Bunlara da göz atın!