ÖN KAYIT
VERİ / DATA ANALİSTİ UZMANI


Veri Analisti / Data Analisti  Nedir?
 

Veri Analisti diğer adıyla Data Analisti,  kurumların kayıtlarında bulunan verileri bilgisayar yardımıyla sınıflandırır, belirli yöntemlere göre analiz eder, verileri depolar ve sonra tüm verileri raporlayan kişiye denir.  Veri analisti verileri doğru ve anlaşılır bir şekilde rapor eder ve muhakeme yeteneği ile elde edilen verilerden sonuçlar çıkarabilir. Veri analistleri çalıştıkları kurumların, elde edilen veriler yardımıyla ileriye dönük doğru kararlar almasını sağlarlar. 
 
Her yıl üretilen milyarlarca verinin incelenmesi ve bu verilerin işe yarar şekilde kullanılması şirketlerin geleceği ve kalıcılıkları için büyük önem taşımaktadır. Teknolojinin hızla ilerlemesi, bilgiye erişimin kolaylaşması ile beraber dijital platformlarda veri yığınlarının oluşmasına sebep olmaktadır. Büyük dijital havuz içinde bulunan veri yığınları içinden gerekli olan bilgilerin elde edilerek işlenmesi gerekmektedir. Bu anlamda günümüzden başlayarak ileri yıllarda da veri analisti uzmanlarına ihtiyacın artacağı öngörülmektedir. 
 
Özellikle kurumsal şirketler bu anlamda veri analisti uzmanları ile çalışarak bir bakıma kurumlarının verimliliği ile ilerlemesini artıracak çalışmalar yapılmasını istemektedirler. Profesyonel olarak yapılan veri analizleri ile kurumlar büyük verilerin ayıklanarak verilerin yorumlanmasına önem vermektedirler.
 
Veri Analistliğinde büyük veriler anlamlandırılarak bir değere dönüştürülmektedir. Bilgilerin anlaşılır bir şekilde görünür hale gelmesi bu alanda son derece önemlidir.
 

Veri Analisti Ne İş Yapar?
 

Veri analisti çalıştıkları kurumlardaki verileri analiz eder, verilerin ölçüm yöntemlerini tespit ederek ölçümlerini yapar, bu ölçümleri anlaşılır şekilde yorumlar ve verilerin anlaşılır olmasını sağlar.

Kurumların mali kayıtları dahil her türlü bilgi ve verileri inceleyerek araştırmalarını yapar. İş ile ilgili olası ihtiyaçları belirler. İhtiyaçlar karşısında amaçları ve hedefleri karşılayan kullanışlı ve sade çözümler üretilmesini sağlar.

Kurumsal diğer şirketlerle iletişim içinde  bulunur. Bugün birçok kurumsal şirket sahip oldukları bilgileri aktif olarak analiz eden, değerlendiren, analiz eden ve okunabilir hale getirilmesi işlemlerini yapan profesyonellerle çalışmaktadır. Günümüzde bilgi verilerinin oldukça yoğun olmasından ve her saat artan bir hacme sahip olmasından dolayı Veri Analisti mesleğine olan ilgi  her geçen gün artmaktadır.
 

Veri Analisti Nasıl Olunur?
 

Veri Analisti olmak için üniversitelerin lisans eğitimi veren dört yıllık  Bilgisayar Mühendisliği, İstatistik, Endüstri Mühendisliği,  Enformatik, Yönetim Bilişim Sistemleri ya da Matematik bölümlerinden mezun olmak gereklidir. İyi bir veri analisti olmak için küresel dil olan İngilizcenin çok iyi derecede bilinmesi, SPSS ve MS Office uygulamalarına hakim olmak gereklidir. 
 
Verileri almak hemen herkesin yapabileceği bir iştir. Ancak verilerin incelenerek okunabilir bir hale getirilmesini alanında uzman veri analistleri yapabilir. 
 

Veri Analistleri Hangi Sektörlerde Çalışmaktadır?
 

Veri Analistleri bilişim, banka ve  finans, hizmet, ekonomi, siber güvenlik, elektrik elektronik, iletişim,  medikal, tıp ve sağlık sektörlerinde çalışmakta ve büyük verileri analiz etmektedirler.
 

Ülkemizde Veri Analisti Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalıdır?
 

Veri analisti olmak için Bilgisayar Mühendisliği, İstatistik, Matematik,  Endüstri Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri ve Enformatik  bölümlerinde lisans  eğitimi alınmalıdır.
 
Ülkemizde lisans seviyesinde Veri Analisti bölümü bulunmamaktadır. Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden sonra lisansüstü eğitimde Veri Analisti olmak için bölümler bulunmaktadır. Ülkemizde Koç Üniversitesi’nde  Veri Bilimleri Yüksek Lisans Programı, Sabancı Üniversitesi’nde  Veri Analitiği Yüksek Lisans Programı,İTÜ’nde Büyük Veri ve İş Analitiği Yüksek Lisans Programı,Akdeniz Üniversitesi’nde Veri Analitiği ve Yönetimi Yüksek Lisans Programı,Yeditepe Üniversitesi’nde  Veri Bilimi Yüksek Lisans Programı ve Özyeğin Üniversitesi’nde Veri Bilimi Yüksek Lisans Programı bulunmaktadır.
Bilgisayar Mühendisliği, İstatistik, Matematik,  Endüstri Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri ve Enformatik  bölümlerinde lisans  eğitimi aldıktan sonra sertifika programları ya da online eğitimler Veri Analisti olmak için bir adımdır.
 
Veri Analisti olmak için yüksek lisans programında  tahmine dayalı analitik, istatistiksel, veri görselleştirme,modelleme, olasılık teorisi  ve risk yönetimi kavramları ile ilgili ayrıntılı bir eğitim alırlar. Veri analitiği bölümünde veri tabanı dilleri, programlama dilleri ve yazılım programları hakkında da eğitim verilmektedir. 
 

Veri Analisti Olmak İçin Bilinmesi Gereken Yazılım Dilleri ve Programlar Nelerdir?
 

Veritabanları (SQL, mySQL) ve AWS, Pig, Hadoop, Kafka, Hive konularında uzmanlık,BI (İş zekası) Araçları (Domo, Tableau, Power BI), Python, R, Data Mining, Java, C++.Machine Learning öğrenilmesi gereken yazılım dilleri ve programlardır.
 

Veri Analisti Olabilmek İçin Neler Gereklidir?
 

Veri analisti ya da diğer adıyla Data Analisti olmak için ilk şart kişide  istatistik bilgisinin olmasıdır. İstatistik bilgisi ile kişiler sorunları daha kolay anlayabilir ve daha kolay çözüm üretebilir. Analitik düşünme becerisinin gelişmesini sağlayan istatistik ile resmin küçük detaylarından büyük olan kısmı öngörülebillmektedir. Kritik kararları almada zorlanmamak ise analitik düşünce yapısının bir sonucudur. Hesaplama yeteneğinin olması, analiz yöntemlerine hakim olunması veri analistliği için elzem özelliklerdir. Veri analistleri iş hayatında iyi sosyal ve iş iletişimi kurabilmeli ve iyi bir İngilizce seviyesine sahip olmalıdır. Kurumun verilerini anlaşılır bir biçimde analiz ederek, kurumun gelişmesi için elde ettikleri sonuçları raporlayabilmelidir.
 
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İstatistik Bölümü, Matematik BölümüEndüstri Mühendisliği Bölümü, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, Enformatik Bölümü başarı sıralaması, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İstatistik Bölümü, Matematik BölümüEndüstri Mühendisliği Bölümü, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, Enformatik Bölümü taban puanları,  Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İstatistik Bölümü, Matematik BölümüEndüstri Mühendisliği Bölümü, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, Enformatik Bölümü 2023 taban puanları, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İstatistik Bölümü, Matematik BölümüEndüstri Mühendisliği Bölümü, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, Enformatik Bölümü başarı sıralamaları,  Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İstatistik Bölümü, Matematik BölümüEndüstri Mühendisliği Bölümü, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, Enformatik Bölümü için kaç puan gerekir,Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İstatistik Bölümü, Matematik BölümüEndüstri Mühendisliği Bölümü, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, Enformatik Bölümü TYT AYT YKS taban puanları 2023, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İstatistik Bölümü, Matematik BölümüEndüstri Mühendisliği Bölümü, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, Enformatik Bölümü hangi üniversitelerde var, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İstatistik Bölümü, Matematik BölümüEndüstri Mühendisliği Bölümü, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, Enformatik Bölümü  hangi puan türü, kaç yıllık, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İstatistik Bölümü, Matematik BölümüEndüstri Mühendisliği Bölümü, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, Enformatik Bölümü Vakıf üniversite ücretleri ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İstatistik Bölümü, Matematik BölümüEndüstri Mühendisliği Bölümü, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, Enformatik Bölümü TYT AYT YKS taban puanları hakkında detaylı bilgi almak için Sınav Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Birimlerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
 
 

Bunlara da göz atın!