ÖN KAYIT
ÇOCUKLARDAN UZAK TUTULMASI GEREKEN YİYECEKLER NELERDİR?

 

ÇOCUKLARDAN UZAK TUTULMASI GEREKEN YİYECEKLER NELERDİR?
 

Televizyonda, internette, sokakta afişler ya da reklamlarda zararlı yiyecekleri gören çocuklar hayatı tanıma isteği ile farklı ürünlerin tadına bakmak isteyebiliyorlar. Ebeveyn olarak her ne kadar tüm bu ürünlerin zararlı olduğunu bilsek de çocuklarımızı bunları yeme konusunda engelleyemiyoruz. Ürünlerin içeriğinde bulunan yüksek oranlı tuz, yağ, şeker, un ve baharatlar alışkanlığa sebep oluyor. 
 
Çocukların sağlıklı bir şekilde büyümeleri ve gelişimlerinin daha sağlıklı olması için anne babaların dikkat etmesi gereken besinler bulunur. Ebeveynler çocuklarının sağlığı için bazı yiyecekleri sınırlamaları ya da bazı yiyecekleri tamamen uzak tutmaları gerekir.
 
Zararlarını bildiğimizi düşündüğümüz sağlıksız ve zeka gelişimini negatif yönde etkileyen ve birçok hastalığa sebep olan yiyecekleri yakından inceleyelim. Çocuklardan uzak tutulması gereken yiyeceklerden bazıları şunlardır:
 
Boyalı Şekerler : Her nekadar çok zor gibi görünse de çocuklarımızı uzak tutmamız gereken yiyeceklerin başında boyalı şekerlemeler bulunuyor. Diş çürüklerinden obezite, diyabet, kanser, kemik erimesi, kalp ve damar hastalıkları ve yorgunluk sendromuna kadar bir çok hastalığa yol açan şekerlemeler uzun vadede çocuklarımızın sağlığını tehlikenin içine çekiyor.  İçinde bulunan kimyasallar ve şeker ile adeta zehir niteliğinde.
 
Hazır Meyve Suları : Şeker ve katkı maddeleri bakımından yüksek içeriğe sahip hazır meyve suları çocuklarda alkol etkisi gibi bir hisse sebep olabiliyor ve yüksek oranda bağımlılık yapıyor.
 
Cips : İçerdiği yüksek oranda tuz görme bozukluklarına sebep olan cipler maalesef sadece bununla kalmıyor. Yüksek orandaki yağ içeriğinden dolayı obeziten diyabete, kanserden alzheimera kadar bir çok hastalığa sebep oluyor. Cipsler özellikle gelişim çağındaki çocuklar tarafından tüketilmemesi gereken yiyeceklerden.
 
 

 
 
İşlenmiş Et Ürünleri : Salam sosis sucuk gibi ürünler  içeriğinde yüksek orandaki sodyum nitrat ve nitrit içeriyor. Nitrat ve nitrit içeren işlenmiş et ürünleri ise zeka gelişimini olumsuz etkiliyor. Sodyum nitrat hücrelerin yapısını bozuyor ve kansere sebep oluyor.
 
Asitli Gazlı ve Şekerli İçecekler :  Asitli içeceklerin bir çok çeşidi bulunuyor. Şekerli, şekersiz(aspartamlı), kafeinli. Şekerli ya da yapay olarak üretilen aspartamın kullanılması ile üretilen asitli içecekler çocuklarda uykusuzluk, deri hastalıkları, mide rahatsızlıkları, bulantı, vertigoya bağlı baş dönmesi gibi rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Diş sağlığı başta olmak üzere çocuklara verdiği en büyük hasar ise obeziteye sebep olması.
 
Hamburger ve Patates Kızartması : Özellikle zincir fast food yiyecek satan zincir restoranlar, çocukların vazgeçemediği yiyeceklerle dolu. Bunların başında hamburger ve patates kızartması geliyor. Bu yiyeceklerin içerisindeki yüksek trans yağ oranı, tuz ve yüksek kalori çocuklarda sağlıksız beslenmeye yol açabiliyor. yapımında kullanılan trans yağlar son derece zararlı. Trans yağlar birden fazla kullanıldıklarında ise çok daha tehlikeli hale gelebiliyor. Çağımızın hastalığı olan obeziteye davetiye çıkaran bu yağlar kalp damar sistemini de olumsuz yönde etkiliyor.
 
Hamur İşleri : Sağlıklı beslenmede karbonhidratların önemli bir yeri bulunuyor. Ancak çocuklarımızın hamur işleri ağırlıklı olarak beslenmesi ileride yaşayacakları obezite, kalp hastalıkları ve diyabet gibi hastalıkların temelini oluşturuyor.

Hazır Çorbalar : Lezzetlendirmek amacıyla içeriğinde bulunan yüksek orandaki tuz ve geçtiği işlemler sebebiyle çocuklarda kanser gibi hastalıklara sebep olabiliyor. 

 


 
Kafein İçeren İçecekler : Kafein çocukların sinir sistemine etki edebiliyor ve çocuklarda uyku bozukluklarına, huzursuzluğa, anksiyeteye ve dişlerde sararmaya sebep oluyor. Akademik başarı açısından düşünecek olursak uyku düzensizliğine, anksiyeteye sebep olanyiyeceklerin çocuklar tarafından tüketilmemesi gerekiyor.
 
Pişmemiş yada Az Pişmiş Yumurta : Çocuklarımıza yedirdiğimiz yumurtanın iyi pişirilmesine dikkat etmeliyiz. Çiğ yumurtanın içeriğinde bulunan salmonella mikrobu birçok hastalığa sebep oluyor.
 
Dondurulmuş Gıdalar : Dondurulma işlemi sırasında zararlı bakterilerin üremesine uygun ortam hazırlayan hazır pizza, nugget, soğan halkası, et ürünleri gibi dondurulmuş gıdalar bağırsak hastalıklarına ve mide rahatsızlıklarına sebep oluyor.
 
Dondurma : Paketli yada paketsiz hazır dondurmalarda soğuk zincir tam olarak korunmayabilir. Sonuç olarak dondurulma işlemi sırasında ortaya çıkan bakteriler bağırsak florasını bozabiliyor. Çoğu dondurmada süt yerine hazır süt tozu ya da krema kullanıldığını düşünürsek evde hazırlanan dondurmaların yerini hiçbir dondurmanın alamayacağını daha rahat görebiliriz.
 
Kabuklu Deniz Ürünleri : Midye ve istiridye gibi deniz ürünleri bağırsak hastalıklarına yol açabiliyor. Özellikle midye, içindeki yüksek  ağır metaller ve civa ile metal zehirlenmesine sebep olabiliyor.
 
İşlenmiş Atıştırmalıklar :  Abur cubur olarak bilinen cips, kurabiye, şekerleme ve çikolatalar gibi bütün işlenmiş atıştırmalıklar genellikle trans yağ, yüksek şeker ve tuz içeriyor. Bu yiyecekler çocuklarda aşırı kilo alımına ve ileride obeziteye neden olabiliyor.
 
 


 
Çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için dengeli ve çeşitli bir beslenme planına sahip olmaları önemlidir.

Bu planın temelinde taze meyve, sebze, tam tahıl ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi besinler öncelikli olmalıdır. Çocukların yiyeceklerindeki şeker, tuz ve yağ miktarını kontrol etmek, dengeli bir diyet oluşturmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak,  uzun vadede sağlıklı yaşam sürmelerine yardımcı olmak, ailede sağlıklı bir beslenme kültürü oluşturmak sağlık bakımından önemlidir.  

Çocuklarımızı seviyorsak ve  sağlıklarını düşünüyorsak o zaman bahsettiğimiz bu yiyeceklerden olabildiğince uzak tutmalıyız!
 
 
Sınav Koleji olarak eğitim çağındaki öğrencilerin mutlaka sağlıklı ve düzenli beslenmesi gerektiğine inanıyoruz. Özellikle günümüzde birçok öğrencinin kahvaltı yapmadan evden çıkması,öğünleri fast-food ile geçiştirmesinden hareketle Sınav Koleji, öğrencilerinin beslenmesine ayrı bir önem verir.

Öğrencilerin fiziksel ve bilişsel gelişimleri için yemek yemenin önemini bilen Sınav Koleji ve Sınav Eğitim Kurumları, okul bünyesinde görev yapan uzman diyetisyenler tarafından hazırlanan bir beslenme programı uygular. Oluşturulan sağlıklı beslenme programıyla gelişim çağındaki öğrenciler obezite ve kötü beslenmeye dayalı rahatsızlıklardan korunur. Uzman diyetisyenler tarafından bilimsel olarak hazırlanan bir beslenme programı uygulayan Sınav Kolejinde menüler öğrencilerin fiziksel gereksinimleri ve besinlerin kalori değerleri dikkate alınarak hazırlanır. Yemeklerin pişirilmesinden sunumuna kadar sıkı bir hijyen politikası uygulanır.
 
Büyüme çağındaki bireylerin ana öğünlerini ihmal ederek alternatif bir alan olarak gördükleri kantin anlayışına karşı geliştirilen Sınav Kolejinde, okul beslenme anlayışını destekleyecek farklı yaş gruplarının ihtiyaç ve önceliklerine göre belirli saatlerde açık tutulan organik kantinler oluşturulmuştur.
 
 
Sınav Koleji ve Sınav Eğitim Kurumları olarak öğrencilerimizin düzenli ve sağlıklı beslenmeleri gerektiğine inanıyoruz. Size en yakın Sınav Koleji ile Sınav Eğitim Kurumlarını öğrenmek için 0312 285 99 77 numaralı hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.


 

Bunlara da göz atın!